БАБХ откри фрапиращи нарушения в 30 обекти на фамилия фермери

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
4 Минути

В стопанствата е имало смъртност, за която нито собствениците, нито обслужващият ги ветеринарен лекар, са уведомили органите

Българската агенция по безопасност храните (БАБХ) откри фрапиращи нарушения в животновъдни стопанства в областите Кюстендил и Благоевград, проверките на които започнаха преди два месеца по подаден сигнал. „Констатациите на инспекторите са доста обезпокоителни, най-вече по отношение на проследимостта на животните, което е в основата на гарантирането на здравния им статус и оттам на безопасността по агрохранителната верига“, коментира специално за Агрозона д-р Анна Здравкова, директор на Дирекция „Здравеопазване и хуманно отношение към животните“ в БАБХ. „Открити са несъответствия по отношение на идентификацията на животни, като животни в животновъдния обект, които обаче се водят заклани в кланица, спрямо данните в информационната система на БАБХ ВетИС. Животни с поставени ушни идентификатори в обект, спрямо данните във ВетИС, са премаркирани с други такива. Намерени са животни с по един комплект ушни идентификатори, както и маркирани говеда с пълен комплект идентификатори, които не съответстват на възрастта, посочена във ВетИС. Почти във всички животновъдни обекти служителите на агенцията са констатирали сериозни пропуски в биосигурността, като липса на огради, портали за вход и изход, съоръжения за дезинфекция на хора и МПС, контейнери за съхранение на Специфично рискови материали (СРМ). В един от обектите за отглеждане на едри преживни животни покривът беше почти цялостно паднал“, допълни д-р Здравкова.

Според експерта стопаните имат връзка помежду си и имат и други животновъдни обекти на територията на двете области, като те са предимно временни пасища. Част от тях също са проверени, като общо регистрираните обекти на собствениците са повече от 30 броя.

„Изключително тревожен факт е начинът, по който се отглеждат животните и  физическото състояние на част от тях по време на проверката. За БАБХ като контролен орган е притеснително отношението на животновъди, претендиращи, че развиват бизнеса си от години, към спазването на нормите за хуманно отношение към животните и безотговорността към здравния статус на стопанството, който няма как да бъде доказан при всички несъответствия в идентификацията на животните в него. В стопанството е имало смъртност, за която нито собствениците, нито обслужващият ги ветеринарен лекар, считат за редно да уведомят БАБХ, а напротив – предприемат действия за прикриване на труповете на животните при пристигането на проверяващите.“, коментира още д-р Анна Здравкова.

След проверките БАБХ е издала актове за установяване на административно нарушение срещу собствениците на животновъдни обекти, в които са констатирани несъответствия, както и за отказ от съдействие при извършване на проверките, съгласно Закона за ветеринарномедицинската дейност (ЗВД). Наложените санкции са в малък размер на фона на рисковете, които произлизат от подобни нарушения, коментират още от БАБХ.

Освен актовете за административни нарушения и направените корекции на броя животни в информационната система на БАБХ-ВетИС на база на констатациите от извършените проверки, са уведомени Държавен фонд „Земеделие“ и Прокуратурата за случая, каза още директорът на Дирекция „Здравеопазване и хуманно отношение към животните“ в БАБХ.

 

ЕТИКЕТИ:
Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама