Градинари: Без украинска помощ през 2024 г. голяма част от стопанствата ще затворят

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
3 Минути

Производителите трябва да бъдат чути, коментира пред Агрозона Марияна Милтенова от Националния съюз на градинарите в България

2023 година беше тежка за стопаните от сектор Плодове и зеленчуци, коментира за Агрозона Марияна Милтенова, председател на УС на Националния съюз на градинарите в България. „През 2023 г. ако ние нямахме украинската помощ, нямаше с какво да платим на хората. Годината беше тежка и от климатична гледна точка. Голяма част от плодовете измръзнаха, реколтата от зеленчуци се съсипа, стопаните правиха нови презасаждания, сушата унищожи голяма част от продукцията, намали добивите. Нещата бяха толкова тежки и трудни. Ако ние нямаме тази подкрепа, която ни се даде по украинската помощ, голяма част от стопанствата щяха да затворят.“, категорична бе Милтенова.

„И сега ако през 2024 г, както се вижда тя не е приета и тя няма да се случи, голяма част от производителите ни ги чака фалит и ликвидация и ние вместо да вървим към възстановяване на сектор Плодове и зеленчуци с всички държавни механизми и лостове, ние вървим в обратна посока“, коментира още Милтенова.

Преди дни от 5 организации от сектора изпратиха писмо с искане да бъдат осигурени пари в размер на 442 млн. лева по украинска помощ и през 2024 г., както и да бъдат извадени плодовете и зеленчуците от Наредбата за превоз на стоки с висок фискален риск, но нито от Министерски съвет, нито от финансовото или земеделското министерство има ответен отговор. „Ние сме писали много писма по различни теми на премиера Денков и до финансовия министър, никой от тях досега не е проявил интерес и желание да се срещне с нас. Аз смятам, че най-малкото би трябвало да има някаква чуваемост да чуят хората, които работят, за проблемите, защото освен, че имаме очертаване на проблемите, имаме и предложения за решения на проблемите. Ние не сме хора, които просто си говорим. Не е въпрос само в субсидиите, говорим за цялата макрорамка, в която работим в страната.“, каза Марияна Милтенова.

„До 2023 г. колегите от сектор Зърнопроизводство бяха много по-добре и нашите хора се пренасочваха към този сектор, сега ако и там нещата продължат в посока надолу, може да се стигне до напълно отказване и продаване на стопанствата.“, прогнозира Милтенова.

Сред големите проблеми на сектора е и липсата на работна ръка. „Ние сме поставили един от най-големите въпроси – проблемът с работната ръка. Ние нямаме работна ръка и няма как да я задържим при възможностите, които имаме за плащане. Как да платиш, когато няма откъде да получиш тия пари? И си принуден – или намаляваш производството, което се случва с по-големите ни стопани, или просто спираш да произвеждаш плодове и зеленчуци и почваш нещо друго.“, каза още Милтенова.

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама