Регистрираните земеделски стопани са се “стопили” с 26 000 за последните 7 години

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
2 Минути

Над 26 000 регистрирани земеделски стопани “са изчезнали” от аграрната карта на България за 7 г., става ясно от най-новия аграрен доклад на Министерството на земеделието. Същото се е случило и с близо една четвърт от фермите за свине и кози.

Ако през 2016 година са били регистрирани 98 303 стопани, то през 2022 година броят им пада до 71 947, което означава, че 26 356 фермери са прекратили регистрацията си и са се отказали да се занимават със земеделие или са минали в сивия сектор, предаде БНР.

Тенденцията на спад е устойчива, като за седемгодишния период всяка година са изчезвали средно между 2000 и 5000 регистрирани стопани, а само за последната година от регистъра са заличени 5018 земеделци.

Според данните в аграрния доклад над 1/4 от фермите за кози и свине вече ги няма в българските села, около 1/5 от овцефермите също са ликвидирани. Затворени са предимно малки семейни стопанства, като тенденцията към окрупняване продължава.

През 2022 година средният размер на повечето от животновъдните ферми нараства спрямо предходната година.

Въпреки това броят на животните всяка следваща година намалява. Тук изключение има само при общия брой птици, чието увеличение се дължи на увеличаването на броя на фермите за бройлери.

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА