Няма драстични нарушение в обектите от началото на летния туристически сезон. Това съобщи във Варна д-р Златина Димова, директор на Областна дирекция по безопасност на храните, по повод засилените проверки в обектите за търговия с храни, намиращи се на територията на областта. Д-р Димова изтъкна, че от началото на летния туристически сезон са извършени 246 проверки, съставени са 5 Акта за административно нарушение и са издадени 53 предписания за отстраняване на нередности. Най-честите нарушения са необявяване на алергените, които се съдържат в храните, неправилно съхранение на храни от животински произход и неправилно обезвреждане на кухненски отпадъци, както и малко количество храни с изтекъл срок на годност.
Директорът на ОДБХ Варна отбеляза, че по време на проверките са бракувани 68 килограма месни и млечни продукти с изтекъл срок на годност. „Продуктите са установени в заведения за обществено хранене и кетъринг в курортите, но не са успели да стигнат до потребителите“. Д-р Димова съобщи, че са извършени и 157 проверки в обекти, които изхранват ученици.