Българската агенция по безопасност на храните не може да вземе решение за забрана на палмовото масло, тъй като за целта трябва да има европейско решение, каза доктор Дамян Илиев, изпълнителен директор на БАБХ в отговор на въпрос на “Агрозона”. “Ако искате да го забраним в България, Европа ще ни наводни веднага с компесаторен внос на подобни храни”, коментира той и посочи, че е по-добре потребителите да купуват нашите стоки и да четат етикета.
По повод кашкавала и проверката на Асоциация “Активни потребители” доктор Дамян Илиев, коментира, че за да наложи държавният орган санкции, една проверка трябва да се извърши по съответния ред. “Трябва да се вземат пробите с наши лекари, да се изследват в акредитирани лаборатории, по методи, които са задължителни за това изследване.”, коментира Илиев. Той посочи, че Агенцията по храните не е спирала проверките на кашкавалите.
Българският кашкавал трябва да е 100% произведен от българско сурово мляко, каза Димитър Зоров, председател на асоциацията на млекопреработвателите. 80% от кашкавала се произвеждал така, а истинският кашкавал на пазара според Зоров бил 50% като най-голяма била измамата с внасяни от Европа полуфабрикати, междинни суровини, за топени сирена, които се преработвали и преопаковали като кашкавал. Думата кашкавал и произход от Полша са абсолютно несъвместими, коментира още Зоров.