Намаляват нарушенията в заведенията и търговските обекти през летния сезон. Това каза Райна Иванова, експерт от Дирекция „Контрол на храните“ в БАБХ. Според нея извънредните проверки, които ще продължат до 9-ти септември, имат ефект. До този момент не са констатирани фрапиращи нарушения, а проверки се правят във всички обекти в странаta. Регистрират се и подлежат на строг контрол и временните подвижни обекти по плажовете. Преди да бъде регистриран всеки обект се проверява дали отговаря на хигиенните изисквания и се издава временно удостоверение за регистрация. На плажовете се проверява дали тези подвижни обекти имат такова удостоверение.
„Бих препоръчала на потребителите да не пазаруват от случайни продавачи, да не пазаруват от казани, в които има варена царевица. За тази цел има специално изработени колички, които отговарят на хигиенните изисквания и които са регистрирани“, каза още Райна Иванова пред Фокус. Тя допълни, че всички обекти и заведения се проверяват за годност на храните, начин на съхранение, етикети, технологичното оборудване и хигиената, дали са обявени алергените в храните. Извършват се проверки преди и по време на организирани детски лагери.