АЗПБ, Трета национална среща: Авио третиране на посевите – само по изключение и с разрешение

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
1 Минути

В обновения Закон за растителна защита, приет на 25-и юли миналата година е забранено авио третирането с продукти за растителна защита. Причината е транспониране в законодателството на страната на Директивата за устойчива употреба на пестициди. Това каза инж. Агроном Антон Величков, зам.-изпълнителен директор на БАБХ по време на Третата национална среща на земеделските производители в България, организирана от АЗПБ. В българския закон е заложена забраната, но при определени условия се допуска авио третирането. Като такова условие инж. Величков посочи преовлажнени площи, където използването на наземна техника е невъзможно. За да се извърши авио третиране обаче е необходимо разрешение от съответната областна дирекция по безопасност на храните.

Изисква се подаване на заявление за авио пръскане поне 6 дни преди датата на самото третиране. При необходимост от спешни фито-санитарни дейности, този срок може да бъде намален до 3 дни.

Документите, които се изискват, са предписание от агроном, данни за площите, които ще бъдат подложени на третиране, копие от договор с авио оператор и декларация, че площите не попадат в територията на специфични защитени зони.

Анета Стефанова

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА