АЗПБ подкрепя „преразпределителните плащания“, но без „таван“ по СЕПП

Златко Златков
Златко Златков
3 Минути

АЗПБ подкрепя „преразпределителните плащания“, но без „таван“ по СЕПП

Асоциация на земеделските производители в България /АЗПБ/ подкрепя идеята на МЗХ да бъдат приложени „преразпределителните плащания“ към директните плащания, пише в прессъобщение до медиите. Анализът, изготвен от експерти на Асоциацията, както и от външни специалисти показа, че прилагането на „преразпределителните плащания“ ще окаже положителен ефект върху стопанствата на зеленчукопроизводители, овощари и животновъди. Припомняме, че това са сектори, за които АЗПБ винаги е настоявала да бъдат подпомагани.

Именно затова АЗПБ смята, че трябва да се избере този вид подпомагане, но в същото време страната да не прилага „тавана“ на плащанията по СЕПП, каквато възможност ЕК дава.

Да се промени законът

АЗПБ също така е на мнение, че „наредбата“ като нормативен документ не е достатъчно юридически надеждна относно прилагането на тези схеми на субсидиране. Считаме, че трябва да бъдат направени изменения в Закона за подпомагане на земеделските производители, след което да се променят наредбите. По този начин ще се осигури устойчивост във времето, тъй като на земеделските производители ще бъде гарантирано, че в следващия седемгодишен период на ОСП ще се прилага именно този вид подпомагане, независимо какви правителства управляват страната, коментира председателят на АЗПБ Венцислав Върбанов.

Предлагаме три сценария

АЗПБ разработи анализа за прилагането на „преразпределителните плащания“ при три сценария за увеличение на помощта за първите 30 ха съответно с 10%, 30% и 60%  от базовото плащане. Прави ни впечатление, че  в анализа си МЗХ са избрали 50% от базовото плащане, но за нас не е ясно въз основа на какво е взето това решение, изтъкна Ивайло Тодоров, изпълнителен директор на АЗПБ. Затова считаме, че този проблем трябва задълбочено и прецизно да се дискутира, като се надяваме това да стане на предстоящото обсъждане днес в МЗХ.

Настояваме

На днешната дискусия АЗПБ ще настоява, ако се вземе решение за прилагане на „преразпределителните плащания“ , МЗХ да даде гаранция, че няма да се въведе тавана на плащане по СЕПП. По този начин ще бъдат удовлетворени и малките и големи земеделски производители, възможност каквато Брюксел неслучайно предоставя, коментира председателят на АЗПБ Венцислав Върбанов. Той изтъкна, че ЕК е дала шанс всяка страна от ЕС, в зависимост от спецификите на стопанствата си, да избере как да подпомага фермерите си.

Също така, ако НПО и МЗХ подкрепи АЗПБ, смятаме че евентуалните изменения в Закона за подпомагане на земеделските производители трябва да бъде подложен на широк обществен дебат, а не решенията да се вземат, както в настоящия случай, две седмици преди внасянето на българското решение в ЕК, препоръча Ивайло Тодоров.

График на обсъжданията

Настояваме да се направи график за обществено обсъждане на важни за новата ОСП теми. Сред тях са разширение на определението за „активен фермер“, определяне на култури и животни за „обвързана подкрепа“, с колко ще бъдат подпомогнати фермите до 10 дка и др.

Златко Златков администрира agrozona.bg между 2012 и 2015 година. В неговия профил ще откриете някои публикации на нашите автори в този период сред които Светлана Трифоновска, Марта Йонкова, Анета Стефанова, Диляна Хараланова, Лилия Александрова, Петър Лазов, Георги Джендов и други

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements