АЗПБ обсъди с китайския бизнес възможности за износ на българска земеделска продукция

Лилия Александрова
Лилия Александрова
2 Минути

Асоциация на земеделските производители в България (АЗПБ) постави основите на едно перспективно бъдещо сътрудничество и пласиране на българското производство на Изток. Това стана по време на среща в София между представители на китайския аграрен бизнес и изпълнителния директор на АЗПБ Ивайло Тодоров и членовете на Асоциацията Георги Балджиев и Станислав Йорданов. Те обсъдиха възможностите за износ на земеделска продукция към азиатската страна.

Китайските бизнесмени от провинция, намираща се южно от Шанхай, се интересуваха от производството и износа на зърнени култури и месо в България. За провинцията, в която те живеят, стана ясно, че осигурява чрез внос от други части на Китай и други държави 65% от зърнените храни. Що се отнася до месото, провинцията успява да произведе само 42% от нуждите си.

По време на срещата стана ясно, че представителите на Китай търсят възможности за внос основно на хлебна пшеница и царевица. Културната традиция, продължаваща до днес в азиатската държава, която представителите на китайското земеделие разкриха пред колегите си от България, е, че в Китай все още обичайно се приготвя хляб у дома, но ресурсът е изчерпаем. Обект на интерес от страна на делегацията беше и възможността за внос на свинско месо, както и субпродукти. Проявен беше интерес и за пилешко, телешко и агнешко месо.

Бизнесмените от азиатската държава поставиха въпросите дали чужденци имат право да развиват земеделие у нас и дали чужди граждани могат да наемат земеделска земя.

След първоначалната среща между представители на АЗПБ и китайския агро бизнес стана ясно, че комуникацията между двете страни ще продължи за уточняване на детайли и условия за сътрудничество.

АЗПБ не крие надеждите си, че с подобно сътрудничество не само ще подпомогне за пазара на земеделските производители на вън, но и че ще допринесе за благоприятното развитие на икономиката у нас.

Лилия Александрова е журналист в „Агрозона“ от 2013 г. Има магистърска степен по Международни отношения и бакалавърска степен по Бизнес администрация. Интересите ѝ са в областта на политическата интеграция и Европейския съюз, агропредприемачеството, образованието, труда и социалната политика.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА