АЗПБ: МФ даде зелена светлина за увеличаване на бюджета по 4.1

Лилия Александрова
Лилия Александрова
3 Минути

Министерство на финансите даде зелена светлина на предложението на АЗПБ за увеличение на бюджета по 4.1. Сега  МЗХ трябва да реши ще се финансират ли повече проекти.

Финансовият министър Владислав Горанов даде съгласието си по предложението на Асоциация на земеделските производители в България (АЗПБ) да бъде увеличен бюджетът по инвестиционната мярка 4.1 от ПРСР с национално съфинансиране. Това стана след като АЗПБ миналата седмица изпрати предложение до министъра на земеделието Десислава Танева и финансовия министър Владислав Горанов да се увеличи бюджетът на мярка 4 с пари от националния бюджет.

Дали ще се увеличи бюджетът на мярката с национално съфинансиране, зависи от решението на министъра на земеделието Десислава Танева, става ясно от документите. В писмото си до нея Владислав Горанов пише: “В случай, че направените предложения от АЗПБ бъдат определени като основателни от МЗХ и се вземе решение да бъдат реализирани, моля направените разчети да бъдат в рамките на одобрените разходни тавани от Министерски съвет …“.

В мотивите, подкрепящи тяхното предложение, АЗПБ изтъкна, че по този начин се осигурят средства за повече проекти на фермерите от приоритетните сектори овощарство, зеленчукопроизводство, животновъдство и етерично-маслени култури.  Причината за това искане е, че бюджетът по мярката към момента не е достатъчен дори и за половината проекти, които очакват да бъдат финансирани по 4.1.

МФ е изразило съгласие и с предложението на АЗПБ да бъде въведен краен срок от 6 месеца след като бенефициентите подпишат договор с ДФЗ за стартиране изпълнението на одобрените проекти. А като доказателство за това, че започва изпълнението на проекта да бъдат предоставени  банкови извлечения за осъществени плащания, договор за кредит с банка или друга финансова институция или наличие на собствени средства. Целта на тази процедура е да се финансират проекти, които със сигурност ще бъдат изпълнени.

На ръководството на АЗПБ предстои среща във вторник другата седмица (18.08.2015) с ръководството на ДФ „Земеделие“ , на която ще се дискутират и проблемите по отношение на точкуването  на проекти, свързани с покриване на европейските стандарти. „От АЗПБ смятаме, че процедурата по доказване на дейностите, които касаят стандартите, не е изчистена и това създава неравнопоставеност при кандидатите, което пък ощетява педи всичко земеделски производители, които инвестират за производство на качествено мляко“, коментира изпълнителният директор Ивайло Тодоров.

Лилия Александрова е журналист в „Агрозона“ от 2013 г. Има магистърска степен по Международни отношения и бакалавърска степен по Бизнес администрация. Интересите ѝ са в областта на политическата интеграция и Европейския съюз, агропредприемачеството, образованието, труда и социалната политика.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама