АЗПБ готви анализ за преразпределителните плащания

Златко Златков
Златко Златков
2 Минути

Асоциация на земеделските производители в България спешно изготвя анализ за това каква и за кои от фермерите ще е ползата от „преразпределитените плащания” от директните плащания за 2014 г. Документът до две седмици ще бъде готов и ще бъде предоставен на обществеността и Министерство на земеделието и храните. Целта на анализа е да подпомогне експертите при аргументацията им за избор на този вид плащания.

АЗПБ взе това решение след като МЗХ публикува проект на наредба на 14 февруари относно начина на директните плащания без да я  съгласува с браншовите организации, въпреки обещанията, които политическото ръководство на министерство на земеделието даде по време на Втората национална среща на земеделските производители в България, която се проведе в началото на месеца в Златни пясъци. Единственият аргумент, посочен в проектодумента е, това се прави „с оглед необходимостта от подпомогане на малките и средни стопанства от 2014 г. предлагаме земеделските стопани да могат да кандидатстват и по схемата за преразпределително плащане”. „Подпомагането на сектори като зеленчукопроизводство, животновъдство, овощарство/които са всъщност малките и средни производители/ са съществена част от позициите на АЗПБ за следващия програмен период. Затова смятаме, че готвеният от нас анализ ще покаже дали „преразпределителното плащане” ще има ефект върху тях.“, заявиха от АЗПБ.

„Към този момент ние не можем да вземем позиция по същество, тъй като МЗХ не ни предостави нито анализ на ситуацията, нито евентуални прогнози. Освен това не бе спазен обичайният ред да бъдат уведомени НПО и обществеността за това, че вече е готова такава проектонаредба. Тя е качена на сайта на МЗХ на 14 февруари като „Проект на Наредба за изменение и допълнение на Наредба №2 от 21 февруари 2011 г. за специалните изисквания за участие в одобрените схеми за национални доплащания и за специфично подпомагане .”, която нашите експерти откриха по време на рутинен преглед на документите, които министерството публикува.“, допълни още председателят на АЗПБ, Венцислав Върбанов.

Златко Златков администрира agrozona.bg между 2012 и 2015 година. В неговия профил ще откриете някои публикации на нашите автори в този период сред които Светлана Трифоновска, Марта Йонкова, Анета Стефанова, Диляна Хараланова, Лилия Александрова, Петър Лазов, Георги Джендов и други

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама