Има три вида мед – монофлорен, полифлорен и манов мед, които се различават по между си чрез съставките си, каза за радио „Фокус“ – Пазарджик Атанас Благов, председател на Съюза на пчеларите в област Пазарджик. Монофлорният мед е направен предимно от един вид билки, най-често лавандула, липа или акация. Монофлорният мед е планинският мед, който е направен от много билки и растения, а мановият се получава от медената роса, предимно в дъбовите гори. „Един от основните признаци за това дали медът е истински или има примеси и способността му да се захароса.
Натуралният мед задължително се захаросва до есента, а акациевият може да се кристализира и до 2 години.“, уточни Благов. Истинският мед без добавки, е гъстък на консистенция, има еднакъв цвят и няма бучки, а когато бурканът се обърне с капачката надолу, мехурчето трябва да се издигне бавно нагоре. На етикетът на истинския мед трябва да пише: „100% чист натурален пчелен мед“ и да няма изредени допълнителни съставки. „Всеки, който уважава себе си и иска да ползва качествени продукти, трябва да има и личен пчелар, от който да купува пчелни продукти“, каза още Благов.