Атанас Благов, пчелар: Истинският натурален пчелен мед трябва да се кристализира до есента

Лилия Александрова
Лилия Александрова
1 Минути

Има три вида мед – монофлорен, полифлорен и манов мед, които се различават по между си чрез съставките си, каза за радио „Фокус“ – Пазарджик Атанас Благов, председател на Съюза на пчеларите в област Пазарджик. Монофлорният мед е направен предимно от един вид билки, най-често лавандула, липа или акация. Монофлорният мед е планинският мед, който е направен от много билки и растения, а мановият се получава от медената роса, предимно в дъбовите гори. „Един от основните признаци за това дали медът е истински или има примеси и способността му да се захароса.

Натуралният мед задължително се захаросва до есента, а акациевият може да се кристализира и до 2 години.“, уточни Благов. Истинският мед без добавки, е гъстък на консистенция, има еднакъв цвят и няма бучки, а когато бурканът се обърне с капачката надолу, мехурчето трябва да се издигне бавно нагоре. На етикетът на истинския мед трябва да пише: „100% чист натурален пчелен мед“ и да няма изредени допълнителни съставки. „Всеки, който уважава себе си и иска да ползва качествени продукти, трябва да има и личен пчелар, от който да купува пчелни продукти“, каза още Благов.

Лилия Александрова е журналист в „Агрозона“ от 2013 г. Има магистърска степен по Международни отношения и бакалавърска степен по Бизнес администрация. Интересите ѝ са в областта на политическата интеграция и Европейския съюз, агропредприемачеството, образованието, труда и социалната политика.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА