Зърнената реколта ще намалее с 43% за една година без азотни торове

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
4 Минути

Кризата с торовете се обсъжда в ЕС следващата сряда

На 9 ноември Европейската комисия възнамерява да представи стратегия за торове за ЕС, която вероятно ще остави антидъмпинговите мита върху вноса на разтвор на амониев нитрат и урея от Русия, Тринидад и Тобаго и Съединените щати, въведени през 2019 г. Тези мита правят вноса на торове скъп, поради което селскостопански организации като Copa-Cogeca от известно време призовават за премахването им. Европейските производители на торове обаче се противопоставят, предупреждавайки за дестабилизиране на европейското производство, а Комисията изглежда възприема нова линия на аргументи. Антидъмпинговите мита ще останат в сила до 2024 г., пише Симон Мишел-Берге в статия на портала Agrarheute.com, от която става ясно, че Европейският комисар по земеделието Януш Войчеховски не е доволен.

Що се отнася до самите производители на торове в ЕС, говорителят на индустрията Yara International предупреждава ЕС да не внася торове от Русия, за да компенсира загубата на европейско производство, според Шон Прат на www.producer.com и цитира Свейн Туре Холсетер, президент на Yara International , по време на конференцията на компанията през третото тримесечие на 2022 г.

„В дългосрочен план е изключително важно за Европа да намали зависимостта си от Русия не само за енергия, но и за торове и храна“, каза Холсетър. „Yara иска ЕС да ускори използването на възобновяема енергия и да гарантира, че секторът на торовете има постоянен достъп до природен газ от други доставчици, така че индустрията да е по-малко зависима от руския природен газ.“

Европейският съюз, който доставя около 15% от готовите продукти за азотни торове на световния пазар, е изправен пред производствена криза поради ситуацията с доставките на руски природен газ. В резултат на това спот цените на газа в ЕС са се повишили с 248 процента през третото тримесечие на 2022 г. спрямо третото тримесечие на 2021 г.

„Пазарите на Yara никога не са били по-предизвикателни от това, което видяхме през последните 12 месеца, като европейските производствени разходи достигнаха рекордни нива“, каза Холсетър. “През третото тримесечие Yara използва 57 процента от производствения си капацитет в Европа, в сравнение с по-типична цифра от 80 до 90 процента. Съкращенията отнеха от пазара 1,7 милиона тона амоняк и 900 000 тона готови торове. В резултат на това доставките на торове на компанията са намалели с 26% в сравнение с третото тримесечие на 2021 г., включително 35% спад в Америка.“

Запасите от торове в Европа са на исторически ниски нива и съществува риск от недостиг на азот и скокове на цените тази зима, особено ако наличността на природен газ за производителите не се възстанови.

Фермерите вероятно ще намалят нивата на прилагане на азотни торове поради високите цени за този критичен ресурс. Добавяме, че Русия доставя 14% от световното производство на карбамид, 21% калий, 23% амоняк и 46% амониев нитрат.

„Световното снабдяване с храна не може да бъде поддържано без азот“, добави Холсетър. „Според Yara глобалните добиви на зърно ще намалеят с около 43% годишно, ако азотът не се прилага в почвата.“

Въпреки че сценарият за пълен недостиг на азот за фермерите в ЕС е малко вероятен, обемите на приложение ще бъдат намалени поради намаленото предлагане. Следователно, като част от стратегията на Комисията за торове на ЕС, властите искат да проучат въвеждането на нова специална помощ за фермерите, да създадат обсерватория за пазара на торове и да въведат мерки за постигане на стратегическа автономия в областта на органичните торове и извличането на хранителни вещества , например от отпадъчни води.

ЕТИКЕТИ: , ,
Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements