Вътрешният пазар на страната не поема произведените количества на зърнено-житните и маслодайните култури, посочва Ангел Вукодинов, зам.-председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите за “Фокус”. По думите му приблизително пшеницата, която България традиционно произвежда, е 4-5 млн. т. годишно. У нас се консумира по-малко от половината, а потреблението на царевица не е дори 1/3 от произведеното. Вукодинов посочва, че при всяко положение има свободен ресурс за износ на пшеница, царевица и слънчоглед.
Според него целта на всяка икономика е да произвежда повече с вътрешните си ресурси, продуктът да е конвертируем, да се приема добре на външните пазари и да се продава. Той посочва, че е още по-добре тази продукция да се подобрява и да се предлага на по-високи цени, но невинаги това е възможно. Вукодинов коментира още, че всички достигат до извода, че е хубаво да се купува зърно и да се произвеждат месо и животински продукти, при това животинските продукти не са борсови стоки за разлика от житните. Той заявява, че няма нищо лошо в това България да изнася производството си. Дано страната ни да започне да произвежда повече продукти в по-големи количества, за да имаме икономически просперитет, коментира още Ангел Вукодинов.