Супа от перки на акула засилва тенденцията на спад в популацията на акулите. Азиатци и особено тайландци продължават да консумират деликатеса въпреки негативната тенденция, за това съобщава “Дарик” като се позовава на ДПА.
100 милиона акули са улавяни по време на риболов ежегодно като от тях перките на 73 милиона се правят на супа, с което някои от популациите са намалили числеността си с 98 процента, става ясно от доклад на организацията WildAid.
На азиатския континент е разпространено вярването, че супата от перки на акула е полезна за здравето, ето защо има случаи на акули, чиито перки са отрязани. Животните обаче не могат да продължат живота си така и загиват.
Докладът на организацията сочи, че най-голям износител на перки от акули e Тайланд. Страната е експортирала повече от 22 467 тона за времето от 2012 г. до 2016 г. Продадени са предимно в Хонконг, откъдето се реекспортират.
Според кулинари супата от перки на акули няма характерен вкус сама по себе си, а аромата й се дължи на бульона.
50% от тайландците, участвали в анкета, посочват, че са яли супа от перки на акула, но не се замислят, че акулите не могат да оцелеят без перки.