61% от изследваните през април зелени салати има наличие на Ешерихия коли(E. coli). Това сочат лабораторните анализи, направени от асоциация „Активни потребители“. В проучването са замерени количеството нитрати и е идентифицирано присъствието на колиформи и E. coli бактерии в листни зеленчуци, закупени от търговската мрежа. „От няколко големи търговски вериги и 4 общински пазара закупихме 18 продукта, от които 14 салати, включително 1 тип „Айсберг“, и 4 зелен лук. Зеленчуците са опаковани в пликове и доставени същия ден в лабораторията“, уточняват от асоциацията в публикува тяхна информация.
Изследването е открило замърсяване с нитрати на 17% от всичките марули. Две от нитратните марули са закупени от пазари и една от търговска верига. Максималното измерено количество на нитрати е 5 г/кг. Това е малко над максимално допустимото и не представлява сериозен риск за здравето на потребителите. „Въпреки това наднормени нитрати в 1 от 6 салати не трябва да се пренебрегва и се надяваме Агенцията по безопасност на храните да вземат реални мерки за контрол на този замърсител в търговската мрежа“, казват от „Активни потребители“.
При 16 (89%) продуктите се откриват колиформи. При 11 (61%) се установяват и E. сoli . Всички зеленчуци с E. сoli са замърсени и с колиформи. В единствената салата тип „Айсберг“, която се продава в цяла опаковка не се откриват бактерии.
Резултатът е много тревожен и показва, че пресните листни зеленчуци, независимо от обектите в които се продават, са с много висока честота на замърсяване с бактерии. Източник на колиформите обикновено е почвата и поливната вода. Присъствието им в марулите вероятно е в следствие на лошото почистване и недостатъчното измиване. За разлика от колиформите източник на E. сoli е фекално замърсяване. То може да стане от внасяне на органична тор, манипулации с замърсено оборудване или персонал, неправилно съхранение и др. Недостатъчното почистване и измиване подпомага развитието на бактериите и съответно повишава рисковете за потребителите.