Българският хляб е безопасен и качествен. Това е изводът от проверките на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ), съобщи за радио „Фокус“ Мариана Кукушева, председател на УС на Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите.
Направените проверки са 1084, а предприятията, регистрирани като преработватели на зърнени култури, са 1 684.
„Много е важно да подчертаем извода, който прави Агенция по храните, че българският хляб се произвежда изцяло от българска суровина. Няма ГМО присъствие, няма замърсители, няма консерванти, няма емулгатори, няма стабилизатори. Подобрителите, които се ползват са различни видове брашна, които служат за дообогатяване на основното брашно”, обясни Кукушева.
„Почти ежедневие е неправителствените организации да определят хляба и тестените изделия като неполезни за човешкото здраве и храненето при децата“, коментира експертът, като уточни, че зад хората от тези НПО-та стоят сериозни икономически интереси извън България.
По думите на Кукушева, все още съществуват много търговски обекти, които не са регистрирани по Закона за храните и функционират в сивия сектор. Тя призова потребителите да не купуват хляб и хлебни изделия от нерегламентирани търговски обекти и да се информират за производителите.