БАБХ извърши масирани проверки на производствени предприятия, търговски обекти, фурни и работилници, предлагащи на място хляб. Проверките са свързани с публикация в медиите под заглавие „Качеството на хляба: Знаем ли какво ядем?“.
Основният акцент е бил върху установяването на съответствието на предлагания на пазара хляб с изискванията на действащото законодателство, отнасящо се за храните.
Общо извършените проверки са 1084, като се е следяло за степен на изпичане на кората и вътрешността на хляба, състояние на средината – шупливост и еластичност, цвят, вкус и мирис на продукта, както и за наличие на несвойствени примеси и чужди тела.
Всички проверени обекти са регистрирани, с изключение на един, за което е издаден акт за установяване на административно нарушение (АУАН). Издадени са също 2 акта за наличие на използвани суровини с изтекъл срок на трайност и за предлаган пакетиран хляб без етикети със задължителната информация.
Анализът сочи, че в произвежданите видове хляб и хлебни изделия се влагат традиционните пшенични брашна – бяло /тип 500/, „Добруджа“ /тип 750/, типово /тип 1150/ и пълнозърнесто /тип 1850/, царевично брашно, както и брашна от други зърнени култури – лимец, ръж, и др.
Използваните брашна са български
Всички използвани брашна са с български произход, доставени от мелничните предприятия в страната, които също са регистрирани по реда на Закона за храните. Констатирано е, че в състава на част от брашната се съдържат ензимни комплекси и агент за обработка – аскорбинова киселина, които са разрешени за използване в тази категория храни, влагат се с технологична цел като подобряват хлебопекарните качества на брашното.
Различните видове хляб и хлебни изделия са етикетирани в съответствие с изискванията на европейското и национално законодателство, на етикетите са обявени всички използвани съставки, включително и добавките в храните – набухватели, антиоксиданти, киселинни регулатори и консерванти.
В хляба няма забранени добавки
При извършването на проверките не са установени случаи на произвеждан хляб с неразрешени съставки и добавки, както и предлагане на хляб с неустановен произход. Не са констатирани отклонения в качествените показатели и критериите за безопасност при лабораторните изпитвания и органолептичните оценки на различните видове хляб.
По-голямата част от издадените предписания се отнасят за констатирани несъответствия на хигиенните изисквания в производствените обекти, както и за пропуски в етикетирането.