България е световен лидер в производството на патешки черен дроб и билки

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
3 Минути

България е и най-голямият производител на слънчоглед в ЕС, генерирайки износ за над 1 млрд. долара

България е абсолютен световен лидер в производството на патешки черен дроб, спирачни маркучи и билки. Малката ни страна държи челни позиции в износа и на още няколко продукта.

Това, че сме лидер в световния износ на тези стоки обаче, съвсем не означава, че и печелим най-много от тях. Така че, ако погледнем това кои стоки ни носят най-голяма печалба, класацията би изглеждала различно. Това са нерафинираната мед, суровото слънчогледово олио и маслодайният слънчоглед. С тези български продукти заемаме четвърто и трето място в световния износ, съобщи Нова ТВ.

Именно маслата и най-вече слънчогледовото, са новата златна българска стока, с износ за над 1 млрд. долара. Олиото ни пътува главно към Индия, Испания, Република Южна Африка и други.

Що се отнася до слънчогледа, по данни на Евростат, близо една четвърт от произведения в целия Европейския съюз идва от България, което ни превръща в най-големия производител в общността.

По данни на Министерството на околната среда и водите, от всички страни-членки, само в България се събират билки от дивата природа в големи количества, което е и причина да сме единствените в общността със специализиран Закон за лечебните растения.

Над 90% от билките, събрани в България, се изнасят към чужди пазари

Всяка година в пунктовете ни се събират и обработват между 15 и 17 хиляди тона лечебни растения, като 90% от тях се изнасят. Броят на тези с доказани положителни свойства е 750, а около 250 се използват интензивно във фармацевтичната и хранително-вкусовата промишленост, козметиката и народната медицина. 24 билки са забранени за събиране със стопанска цел, а за други 11, сред които и еньовчето, всяка година се определят допустими количества. За известно време забранен за беритба беше така обичаният мурсалски чай. Причината – застрашени естествени находища.

От години България е сред лидерите в производството и на лавандулово масло, като допреди няколко години над 50% от лавандулата, която се продава по света, беше българска.

СВЪРЗАНИ НОВИНИ
Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама