Италия: Намаляването на консумацията на енергия тревожи производителите на месо и сушени деликатеси

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
2 Минути

“При прилагането на тези ограничения нашето правителство ще трябва да вземе предвид, че месото и сушените меса не могат да бъдат подлагани на подобни ограничения, дори временно, поради високият риск от изхвърляне на цялата продукция”, така Руджеро Ленти – президент на ASSICA (Индустриална асоциация за месо и сушено месо) коментира представените европейски планове за справяне с необходимостта от намаляване на потреблението на енергия в Съюза.

5% намаление на потреблението на енергия в пиковите часове

Както е известно, Комисията е подготвила интервенционен пакет, някои от които са задължителни, като един от тях е 5% намаление на потреблението на енергия в пиковите часове. Това намаление трябва да се прилага свободно от държавите-членки с методи и интервенции, които всеки може да определи въз основа на собствената си технологична и териториална/производствена реалност.

„Хоризонтално прекъсване на електрозахранването или квота за включване на електрически съоръжения не са приемливи мерки за нашия сектор, който обвързва производството с постоянен контрол на температурата както в цеховете, така и в хладилните камери за консервиране на месото, и в среда на зреене на месото, където вариации дори от няколко градуса могат необратимо да компрометират производството на месеци и години ”, допълва още той.

Риск от унищожение за производството

“Произведеното в нашата страна прошуто представлява гордост в целия свят. За да получим този краен продукт, месото отлежава  повече от 12 месеца. Липсата на енергия и невъзможността да се поддържат постоянни топлинни условия може да означава  унищожение за производството. Загубата на цялото производство би означавала не само неизмерими щети за сектора, който носи приходи от 8 милиарда евро годишно, но също така драстично ще намали наличието на храна: възможност, на която не искаме да сме свидетели”, заключава Ленти.

СВЪРЗАНИ НОВИНИ
Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама