Намалява броят на кланиците за бяло месо у нас, но производството се увеличава

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
4 Минути

Специализираните кланици за производство на бяло месо на територията на страната през 2021 година са 20 – с четири по-малко в сравнение с предходната година. Това показват годишните данни на Министерство на земеделието относно дейността на кланиците за бяло месо в България през 2021 г.

През 2021 година производството на бяло месо (вкл. субпродукти и втлъстен черен дроб) от птици и зайци в кланиците се увеличава с 3 018 тона или с 2.7% в сравнение с 2020 година до 115 828 тона.  Произведеното количество бяло месо представлява 56.1% от общо промишлено произведеното месо (206 563 тона) в страната през 2021 година и е с 11.3% повече спрямо предходната година.

Увеличава се и производството на субпродукти

В сравнение с 2020 година произведените субпродукти се увеличават с 6.5% до 6 792 тона, а произведеният втлъстен черен дроб намалява със 7.1% до 2 254 тона.

През 2021 година от анкетираните 20 кланици, 11 са декларирали, че извършват клане на пилета бройлери и други кокошки. В 8 от кланиците се колят само патици за втлъстен черен дроб.

Броят на закланите пилета бройлери се увеличава с 1.2%, а произведеното от тях месо (вкл. субпродуктите) е 90 677 тона, което представлява увеличение с 4.3% спрямо предходната година.

Броят на закланите кокошки и петли и добитото месо от тях се увеличават съответно с 1.6% и 4.3% спрямо 2020 г., а средното живо тегло преди клането е 2.5 кг.

Общото количество на произведените субпродукти и втлъстен черен дроб от птици и зайци през 2021 г. е 9 045.7 тона, като делът на втлъстения черен дроб е 24.9%.

Разфасовките от всички видове птици в кланиците през 2021 г. са 48 477 тона, което е с 2.0% повече от количеството им през 2020 г. Произведени са 57 134 тона бяло месо във вид на цели трупчета, което е с 3.8% повече в сравнение с предходния период.

пилешко месо, свинско месо, Agrozona.bgЗапасите от бяло месо – с 30% по-малко на годишна база

Запасите от месо са с 30.2% по-малко, а субпродуктите (вкл. втлъстен черен дроб) в кланиците към 31 декември 2021 година са със 71.4% повече спрямо 31 декември 2020 година.

През 2021 година общият брой на закланите птици и зайци е 60 211 хил. броя – с 0.5% по-малко от предходната година. Общо добитото бяло месо и субпродукти (вкл. втлъстен черен дроб) е 116 649 тона, което е с 1.8% повече спрямо 2021 година. Промишленото производство заема 99.3% от общо произведеното бяло месо в страната и само 0.7% се добива в стопанствата.

Вътрешно потребление на месо през 2021 година

През 2021 година вътрешното потребление на птиче месо и субпродукти (вкл. втлъстен черен дроб) намалява с 2.3% в сравнение с потреблението през 2020 година.

Вносът на птиче месо и субпродукти през 2021 година намалява с 5.6% в сравнение с 2020 година.

Износът се увеличава с 1.5% спрямо предходната година.

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА