Цените на яйцата скочиха с 43% за година

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
2 Минути

Силното търсене преди Великденските празници при ограничения в предлагането, поради комплекс от причини, доведе до значително поскъпване на яйцата на европейския пазар– с 43% на годишна база. Това показват данни на Центъра за икономически изследвания в селското стопанство (САРА).

Една от водещите държави- производителки – Франция, е силно засегната от разпространението на високо патогенна инфлуенца по птиците(HPAI H5N1), като до този момент са унищожени около 5% от отглежданите птици в страната, по данни на USDA.

Ситуацията все още не е овладяна, като десетки нови случаи се установяват почти всеки ден. Развитието на инфлационните процеси и продължаващия военен конфликт в Украйна, наред със заплахата от инфлуенца по птиците в ЕС, създават очаквания за високи цени на яйцата и през идните месеци.

България, ЕС, Agrozona.bg
Raw meat

Световните цени на месото достигат най високите си равнища за последните 30 г.

Глобалният индекс на световните цени на месото, определян ежемесечно от ФАО, през м. март достигнаха най високите си равнища за последните тридесет години. Най-сериозно повишение отбелязват цените на свинското месо – с 12% спрямо предходния месец, следвани от пилешкото (+4%), овчето и агнешкото месо (+2%) и говеждото и телешкото месо(+2%).

Въпреки високите ценови нива, производството на говеждо и телешко месо, овче и агнешко и свинско месо в ЕС през настоящата година е вероятно да се свие. Намалението ще е в най-голям размер при свинското месо – с 3%, причинено както от продължаващия натиск върху производствените маржини, така и от разпространението на АЧС в Германия, Полша и Румъния.

Актуализираните прогнозни данни на USDA предвиждат увеличение с 1% на световното производството на говеждо месо през 2022 г., в резултат от очаквания растеж в Австралия, Бразилия, Индия. Производството на свинско месо в глобален план се очаква да достигне 110,5 млн. тона (+3% на годишна база). При пилешкото се прогнозира задържане на равнището от2021 г.

ЕТИКЕТИ:
Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА