Силното търсене преди Великденските празници при ограничения в предлагането, поради комплекс от причини, доведе до значително поскъпване на яйцата на европейския пазар– с 43% на годишна база. Това показват данни на Центъра за икономически изследвания в селското стопанство (САРА).
Една от водещите държави- производителки – Франция, е силно засегната от разпространението на високо патогенна инфлуенца по птиците(HPAI H5N1), като до този момент са унищожени около 5% от отглежданите птици в страната, по данни на USDA.
Ситуацията все още не е овладяна, като десетки нови случаи се установяват почти всеки ден. Развитието на инфлационните процеси и продължаващия военен конфликт в Украйна, наред със заплахата от инфлуенца по птиците в ЕС, създават очаквания за високи цени на яйцата и през идните месеци.
Световните цени на месото достигат най високите си равнища за последните 30 г.
Глобалният индекс на световните цени на месото, определян ежемесечно от ФАО, през м. март достигнаха най високите си равнища за последните тридесет години. Най-сериозно повишение отбелязват цените на свинското месо – с 12% спрямо предходния месец, следвани от пилешкото (+4%), овчето и агнешкото месо (+2%) и говеждото и телешкото месо(+2%).
Въпреки високите ценови нива, производството на говеждо и телешко месо, овче и агнешко и свинско месо в ЕС през настоящата година е вероятно да се свие. Намалението ще е в най-голям размер при свинското месо – с 3%, причинено както от продължаващия натиск върху производствените маржини, така и от разпространението на АЧС в Германия, Полша и Румъния.
Актуализираните прогнозни данни на USDA предвиждат увеличение с 1% на световното производството на говеждо месо през 2022 г., в резултат от очаквания растеж в Австралия, Бразилия, Индия. Производството на свинско месо в глобален план се очаква да достигне 110,5 млн. тона (+3% на годишна база). При пилешкото се прогнозира задържане на равнището от2021 г.