До 5% скок в цената за литър олио за седмица

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
3 Минути

В рамките на седмицата от 16 – 23 февруари 2022 г. се отчита повишение на средните цени на едро и на дребно в големите супермаркети на рафинираното слънчогледово олио за страната и запазване на тази на дребно в по-малките магазини.

Средно за страната, цената на едро на олиото е 3,45 лв./литър, с 0,3% по-висока на седмична база. Предлагането на тържищата е на цени от 3,05 лв./литър (Велико Търново и Хасково) до 3,90 лв./литър (Бургас). В петнадесет области се наблюдават разнопосочни седмични ценови изменения, в границите от -1,1% (Добрич) до +2,3% (Пловдив), предимно в посока нагоре.

Големите вериги търгуват литър олио на цени от 3,97 лв./литър до 4,24 лв./литър

Цените на слънчогледовото олио в големите търговски вериги (ГТВ) са в интервала от 3,97 лв./литър до 4,24 лв./литър. Сравнявайки с предходната седмица, в осемнадесет от областите продуктът поскъпва в рамките на 0,5% – 5%, най-съществено във Велико Търново, Габрово, Ловеч и Плевен. В резултат, средната цена за страната нараства с 2% на седмична база, до 4,17 лв./литър.

В другите търговски обекти (ДТО) слънчогледовото олио може да се купи на цени от 3,75 лв./литър (Смолян) до 4,40 лв./литър (Ловеч и Търговище). Седмично ценово изменение се регистрира единствено в Шумен, където олиото поскъпва с 1,3%. Това не се отразява на средната цена за страната в тези обекти и тя остава 4,02 лв./литър.

Малките търговски обекти продават олиото по-евтино от големите магазини

През изминалата седмица цените на слънчогледовото олио в ДТО са средно с 0,15 лв./литър под тези в големите супермаркети, като разликата в тази посока достига до 0,37 лв./литър във Варна. В седем области продуктът се търгува с до 0,23 лв./литър (Ловеч) по-скъпо в ДТО, отколкото в ГТВ.

Маржът между цените на едро и на дребно на олиото е средно 0,72 лв./литър за големите супермаркети и 0,57 лв./литър за по-малките магазини. Най-голям е той за ГТВ в Хасково – 1,19 лв./литър, а за ДТО – във Велико Търново – 1,20 лв./литър. Изключение е област Смолян, където цената на дребно в ДТО е по-ниска от тази на едро – с 0,01 лв./литър.

Към края на м. февруари 2022 г. средната цена на едро на слънчогледовото олио за страната се понижава с 0,3% спрямо нивото отпреди един месец. При търговията на дребно се отчита леко повишение на цената в ГТВ – с 1,2% на месечна база, докато тази на дребно в по-малките магазини остава без промяна.

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА