Топ селекционер: Четири безсеменни сорта грозде стават най-ароматни в България

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
6 Минути

Вижте кои са те, къде и как можете да ги отглеждате

„Четири безсеменни сорта грозде са сред най-предпочитаните у нас, като има и бели, и червени“, каза за Агрозона проф. Мирослав Иванов от Института по лозарство и винарство – Плевен. Сред предпочитаните безсеменни десертни сортове грозде са „Кондарев 6“ и „Кондарев 10“, „Русалка 3“ и „Безсеменен хибрид VI 4“, обобщава специалистът. „Хората, които искат да отглеждат безсеменни сортове, трябва да имат предвид да оставят дълги плодни пръчки с поне 12-14 зимни очи. Безсеменните сортове формират качествени гроздове с едри зърна най-добре между 8 и 12 око“, допълни проф. Иванов.

Ето измежду кои сортове можете да избирате:

„Безсеменен хибрид VI 4“ е български сорт, къснозреещ, бял. Гроздето му узрява през втората половина на септември. Лозите са средно до силнорастящи, с добра родовитост. Подходяща система на формиране е приземен и стъблен Гюйо. Лозите се нападат от гъбни болести и неприятели. Чувствителни са на ниски зимни температури. Върху разпространените в страната подложки се развива и плодоноси добре. Проявява по-добре своите качества върху по-свежи и плодородни почви в райони с високи термични ресурси. Гроздът е средно голям до голям (20,6/12,6 см), коничен с едно или две крила, полусбит до рехав. Средната маса на един грозд е от 300 до 400 г. Зърното е много едро (30,4/18,3 мм), продълговато до цилиндрично, със заострен връх. Консистенцията на зърното е месесто-хрупкава, с неутрален хармоничен вкус. Кожицата плътна, крехка, жълто-зелена, със слаб розов оттенък, покрита с восъчен налеп. Средната маса на зърното е 4-6 г.

Сортът е издръжлив е на дълъг транспорт и продължително съхранение. Гроздето освен за консумация е подходящо и за приготовление на стафиди.

„Русалка 3“ ранозреещ безсеменен червен десертен сорт. Гроздето узрява в средата на август. Лозите са със силен растеж, висока родовитост и добив. Не е склонен към изресяване и милерандаж. Чувствителен е на мана, оидиум и ниски зимни температури. Поради ниската студоустойчивост се препоръчва да се отглежда приземно при формировка единичен или двоен Гюйо. Само в отделни по-топли микрорайони може да се отглежда на стъблени формировки, като се оставят по-къси плодни пръчки. Сорт „Русалка 3“ се развиват и плододават добре, присадени върху подложките Шасла х Берландиери 41 Б и Берландиери х Рипария СО4. Гроздът е средно голям до голям (21.3/15.8 см), коничен, крилат, полусбит. Средно тегло – 400 г. Зърната са средно едри (22.9/19.8 мм), почти кръгловати, с рудиментирали семена. Кожица – средно дебела, плътна, но крехка, тъмносиня, с восъчен налеп. Консистенция – месесто-хрупкава. Вкус – приятен, хармоничен.

Гроздето е подходящо за консумация в свежо състояние. Притежава добра транспортабилност.

„Кондарев 6“ среднозреещ безсеменен бял десертен сорт. Гроздето му узрява през първата десетдневка на септември. Лозите са със умерен растеж, висока родовитост и добър добив. Не е склонен към изресяване и милерандаж. Зърната са с незадоволителна здравина на прикрепване към дръжчицата и е склонен към оронване. Чувствителен е на мана, оидиум и ниски зимни температури. Препоръчва се да се отглежда приземно при формировка единичен или двоен Гюйо. В райони без екстремно ниски зимни температури може да се отглежда на стъблени формировки, като се оставят по-къси плодни пръчки. Гроздът е

средно голям до голям (19.4/12.2 см), коничен, крилат, полусбит. Средно тегло – 550 г. Зърната са едри (29.0/17.6 мм), продълговати, без семена. Кожица – средно дебела, крехка, но здрава, жълто-зелена до кехлибарена, с ръждив оттенък откъм слънчевата страна. Консистенция – месесто-хрупкава. Вкус – приятен, хармоничен.

Гроздето е подходящо за консумация в свежо състояние и за приготвяне на стафиди. Натрупва достатъчно захари при ниска титруема киселинност.

„Кондарев 10“ е среднозреещ червен безсеменен десертен сорт. Гроздето узрява през първата половина на септември. Лозите са със среден до силен растеж, висока родовитост и добив. В отделни години е склонен към претоварване. Не е склонен към изресяване и милерандаж. Чувствителен е на мана и сравнително устойчив на оидиум, сиво гниене и ниски зимни температури в сравнение с другите безсеменни сортове лози. Препоръчва се да се отглежда приземно при формировка единичен Гюйо, а в по-топлите микрорайони – на стъблени формировки с по-къси плодни пръчки. Сортът „Кондарев 10“ се развива и плододава добре, присаден върху подложките Берландиери х Рипария СО4 и Шасла х Берландиери 41 Б. Гроздът е голям (20.6/15.4 см), коничен, понякога цилиндричен, полусбит до рехав. Средната маса на грозда е 600-650 г.

Зърната са средно едри до едри (22.4/19.4 мм), продълговати, със средно развити рудименти, но не се чувстват при консумация. Кожица – тънка, крехка, тъмно-синя, при пълно узряване до черна, с восъчен налеп. Консистенция – месесто-сочна. Вкус – сладък, без привкус. Средната маса на зърното е около 6.5 г.

Гроздето е подходящо за консумация в свежо състояние. Издръжлив е на транспорт.

 

Четете още:

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА