Факторите, влияещи върху качеството на черупката на яйцата

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
2 Минути

Един от проблемите, с които птицевъдите могат да се сблъскат, е тънката обвивка на яйцата. Това явление не е особено приятно, тъй като такива продукти се развалят по-бързо и освен това са много крехки. Ако обаче откриете първопричината за такава патология и вземете своевременно набор от мерки, тогава можете да нормализирате силата на черупката. За да разрешите проблема, първо трябва да разберете откъде е дошъл. Това не само ще подобри качеството на яйцата на кокошки носачки, но и ще можете да предотвратите подобни ситуации в бъдеще чрез превенция.

Факторите, които влияят върху качеството на черупката:

  1. Най-често коренът на злото се крие в храненето, или по-скоро във факта, че то е небалансирано. Проблемът се появява с пристигането на студено време или обратно с пролетното затопляне. През този период пилешката диета трябва да бъде коригирана. Поради сезонния дефицит на витамини, птиците може да не получават компонентите, необходими за здравословното им функциониране. Микроелементите също участват в образуването на обвивката на яйцата.
  2. Следващият фактор също може да бъде свързан с крехкостта на черупката са сезонните температурни промени. Както при хората, горещото време намалява апетита на птиците.
  3. Причината за крехкостта на обвивката на яйцето може да се крие и в породата на птиците. Това е недостатък на високите показатели на някои хибриди. С производството на яйца до 320 яйца годишно, черупката просто няма време да се образува достатъчно добре в тялото на птицата.
  4. Възрастта, разбира се, влияе и върху силата на черупката. При по-възрастните кокошки способността за образуване на яйца с твърда черупка постепенно намалява. Това е абсолютно нормален процес.
  5. Теглото на птиците е друга възможна причина. Излишното тегло оказва неблагоприятно влияние не само върху силата на яйцето, но и върху неговото качество.
  6. Болести, например, възпаление в яйцепровода, увеличават крехкостта на черупката. Стресът също може да доведе до подобни промени в черупката.

 

СВЪРЗАНИ НОВИНИ
Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама