Проект: Сиренето трябва да съдържа минимум 40% сухо вещество и да има поне 40% масленост

Лилия Александрова
Лилия Александрова
1 Минути

Наименованието „сирене“ ще се използва за млечен продукт със съдържание на сухо вещество не по-малко от 40% и масленост в сухото вещество не по-малко от 40%, претърпял или не процес на ферментация, преминал или не процес на зреене, получен чрез коагулация на млякото под действието на сирищен ензим или подходящи коагулиращи агенти и чрез частично отцеждане на суроватката. Това предвижда проект на Постановление на Министерския съвет за приемане на Наредба за специфичните изисквания към млечните продукти. Документът е достъпен за обществено обсъждане на сайта на Министерски съвет за обществени консултации.

В документа се казва още, че съотношението между суроватъчни протеини и казеин не трябва да превишава това съотношение в млякото.

При производството на млечни продукти трябва да се използва сурово мляко не по-малко от 80 % от вложените суровини и до 20 % добавено възстановено сухо мляко, концентрирано мляко, млечен протеин.

СВЪРЗАНИ НОВИНИ
ЕТИКЕТИ:
Лилия Александрова е журналист в „Агрозона“ от 2013 г. Има магистърска степен по Международни отношения и бакалавърска степен по Бизнес администрация. Интересите ѝ са в областта на политическата интеграция и Европейския съюз, агропредприемачеството, образованието, труда и социалната политика.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама