23% увеличение на консумацията на пилешко за последните 60 г.
Световната консумация на месо намалява. Делът на месото в диетата на жителите на света тази година ще намалее с около 3%. Това е най-голямото намаление на консумацията на месо през това хилядолетие, отбелязва Bloomberg.
Пилето, поради своята относително по-ниска цена, става все по-популярно. И така, ако през 1960 г. то е представлявало 11% от общото производство, сега делът на пилешкото месо е нараснал до 34%, коментират от Птицефабрикьi Украйна.
Говеждото месо се счита за един от най-скъпите видове месо и мнозина не могат да си позволят този продукт. Преди половин век делът на говеждото месо в общия обем на производството на месо е бил 39%, а сега е спаднал до 20%. Консумацията на говеждо месо достига своя връх в края на 70-те години. Освен това говеждото месо също не се консумира по „екологични“ причини. Факт е, че емисиите от производството на говеждо месо са 10 пъти по-високи, отколкото от свинско месо или домашни птици. Трябва да се признае, че намаляването на вредата върху околната среда ще бъде от решаващо значение в бъдеще, тъй като селското стопанство представлява 18,5% от глобалните емисии на парникови газове.
Свинското месо представлява 35% от общия обем на производство и до днес
Днес в САЩ месото се е превърнало в храна за богатите. В страната на фона на пандемията обемът на преработката на месо е намалял. В хранителните супермаркети рафтовете остават празни. По-заможните американци за започнали да купуват предимно био месо, което не всеки може да си позволи.