Вадим по 10 хил. тона риба от Черно море, кои са най-търсените видове

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
3 Минути

Страната ни изнася риба и за далечни дестинации като Китай, Япония и Корея

“През последните години ре­гистрираният улов от Черно море е около 8 хиляди тона риба, но през 2019 година са били достигнати 10 хиляди тона. Обект на риболов са основно десети­на вида риба, рапани и бяла мида. Най-ценен е калканът, но се ловят още чернокоп, барбун, сафрид и черноморска акула. Най-ниско се котира цацата. Повече от 50% от улова се експортира. Рибата се изнася не само към южните ни съсе­ди, но от години цацата се реализира и в Португалия и Ан­глия. Наша риба и морски продукти летят и до далечни дестинации като Китай, Япония и Корея”. Това съобщава изпълнителният директор на Асоциацията на производителите на рибни продукти „BG Fish“ д-р Йор­дан Господинов, споделят от НЛРС- СЛРБ.

В България има регистри­рани около 1800 риболовни съда, като 90% от тях са в дребномащабния сектор – рибарски лодки.
Промишле­ният риболов се осъществя­ва от стотина лицензирани кораба.

От морето до чинията

консумация, производство, Agrozona.bgСтраната ни разполага с 25 преработвателни предприятия, разположени по цялото Черноморие, където се реализира друга част от улова, а и различни други морски суровини.
Има обособени и мидени ферми, които също генерират прихо­ди. Така на практика риболов­ната индустрия е затворила кръга – лови се, преработва се, консервира или замразя­ва и се експортира. „Ние няма как да се мерим с развитите страни, но поне в Черномор­ския регион се развиваме и има с какво да се гордеем.“, допълва Господинов.

Вкусът на българската риба

Да си похвалим черномор­ската риба и по друга причи­на. Тя е по-вкусна от рибата в съседните морета. Черно море е по-слабо солено, в него се вливат големи реки и ­така се променя рН-то на во­дата. Всичко това придава и по-особен, по-привлекателен вкус на рибата.

„От друга страна, тенден­цията на засилено присъст­вие на риба на българската трапеза продължава. В не­далечното минало на човек от населението се падаше годишно по 5-6 кг риба, а сега тази цифра е достигнала 7,5 кг риба. Разбира се, тук се брои всякаква риба (морска и сладководна), без значение от произхода й. На нашия па­зар присъства относително голямо рибно разнообразие, далеч надхвърлящо улови­те от Черно море. И все пак, на лятна почивка по нашето Черноморие няма как чо­век да не опита разни рибни специалитети. А ако уловът е пресен, то всеки ще се убеди в казаното по-горе за достойнствата на черномор­ската риба.“, коментира още Господинов.

СВЪРЗАНИ НОВИНИ
Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама