Цената на свинското у нас са скочи с 25% за година

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
2 Минути

Цената на тон кланично тегло на свинското месо у нас продължава да се задържа висока като стойността за месец април бележи увеличение с 25% на годишна база и с 28% спрямо осреднената стойност за последните три години. Това показват данните на Център за икономически изследвания в селското стопанство (CAPA). Предвид отчетеното понижение на европейските цени от началото на май, задържането на ценовите равнища в страната ни може да се обясни с последиците от АЧС, които имат и пряко отражение върху производството.

ДФЗ, Свиневъдство, Agrozona.bgС 26% по- малко е произведеното свинско

По данни на МЗХГ до м.февруари включително в промишлени условия са били произведени 8,4 хил. тона свинско месо. Тези данни показват намаление на производството с 26% спрямо 2019 г. и със 17% спрямо 2018 г. По-малкото количество произведена продукция е резултат от намаленото поголовие, вследствие последиците от разпространението на АЧС през изминалата година. Общият брой на свинете към 1-ви ноември 2019 г. е 491,8 хил. бр. и отново отбелязва спад с 25% на годишна база. Намалението в броя на свинете майки е с 27%, което обуславя и очакванията за по-слабо производство през 2020 г.

Повишава се производството на патешко месо в страната

От началото на годината общото производството на бяло месо в промишлени условия се е увеличило с 4,5% на годишна база, под влияние на увеличеното количество месо от патици – 3,4 хил. тона спрямо 2,4 хил. т. през същия период на 2019 г.

Повишените цени на свинското месо ще поддържат стабилни цените на говеждото и пилешкото месо и през следващите два месеца, прогнозират от САРА. Въпреки увеличаването на пологовието на месодайните крави с 9% през 2019 г. спрямо 2018 г. потенциалът за разширяване на производството не е голям. През първите два месеца на годината в кланиците е произведено 1032 т. говеждо месо, което макар че превишава количеството, получено през същия период на 2019 г., остава под равнището на производство през 2018 г. – 1315 т.

СВЪРЗАНИ НОВИНИ
Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама