В повечето части на страната се очаква прибирането на реколтата да започне през следващите дни
През тази година производството на кайсии в цяла Гърция е свито. Съседите очакват реколтата да бъде с 50 на сто по-малка от обичайното, като основни причини за това са лошото време, както и избор на неподходящи сортове. Прогнозите сочат, че годината ще бъде добра за всеки, който има достатъчно производство на кайсии тази година, тъй като има голямо търсене на продукта. Дори тези, които ще реализират внос, също ще спечелят добре, смятат търговците на плодове в Гърция. Цените на кайсиите в префектура Арголида в момента достигат 2,20 евро за килограм, съобщава agrotypos.gr.
Очаква се производството в други страни от ЕС, като Испания, Франция и Италия, също да е недостатъчно, главно поради неблагоприятните метеорологични условия.
Първите оценки за европейското производство на праскови и нектарини през 2020 г., разкриват цялостно намаление на обема в сравнение с предходната година, главно поради климатичните условия, съобщават от Europech. В Гърция производството на праскови и нектарини изглежда нормално през тази година, без особено намаление на обема. Междувременно Италия очаква големи производствени загуби в някои райони, но в страната като цяло намалението от производството няма да бъде толкова голямо. Малки намаления в производството на праскови и нектарини също се очакват в Испания и Франция.
Междувременно цените на плодовете и зеленчуците се повишават поради COVID-19. Според данни, предоставени от асоциация на потребителите във Франция (UFC-Que Choisir), някои плодове и зеленчуци са станали по-скъпи във Франция, защото потребителите са се обърнали към пакетирани плодове и зеленчуци от страх от заразяване.
В световен мащаб потребителските тенденции се променят и несъмнено тази пандемия ще доведе до икономическа криза, която ще повлияе значително на покупателната способност на потребителите. Въпреки че селскостопанският хранителен сектор също ще бъде засегнат, потребителите вече ще търсят повече плодове и зеленчуци от всякога, тъй като те са по-здравословни от останалите продукти.