Един на всеки петима или 20 на сто от британците са намалили приема си на месо, докато 15 на сто са избрали да намалят приема на млечни продукти и / или яйца по време на карантината. Това показва ново проучване проведено от The Vegan Society, съобщават от Independent.
Резултатите отразяват не само как потребителските навици се променят в пандемията, но и как хората адаптират диетата си спрямо различния недостиг в супермаркетите. От хората, които са намалили консумацията на месо или млечни продукти, 41 на сто са казали, че са го направили поради това, че предпочитаният от тях продукт не се предлага на рафтовете на супермаркетите. Междувременно 43 на сто са решили да намалят консумацията си на месо от безпокойство, заради здравословни причини, околната среда или правата на животните. Някои хора също ядат по-малко месо, защото е твърде скъпо, като 15 на сто избират алтернативи поради финансовия натиск.
„След безпрецедентния успех на Veganuary и интересът към нови вегански продукти, които се появиха по рафтовете през последните месеци, не е изненада, че много потребители са преминали към алтернативи на растителна основа по време на блокирането заради COVID -19, независимо дали това е за лично удобство, зараи цените или от грижа за собственото им благополучие, околната среда и правата на животните. “, заяви Мат Търнър, говорител на The Vegan Society.
Търнър посочи факта, че от анкетираните 3 682 души, много от тях са споделили , че за първи път купуват веган хранителни продукти като бадемово мляко, веган колбаси и соево мляко.