В саламите: 2/3 от свинското месо е внос, процентът ще расте

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
2 Минути

„Месото, което се произвежда в България, изобщо не стига и ние, месопреработвателите, винаги сме се надявали да се засилва дейността на животновъдния сектор, за да може и ние откъде да купуваме прясно месо. Това месо, което отива на пазара за прясна консумация, обикновено е българско, но за преработка няма достатъчно месо и около 2/3 от необходимото свинско месо се внася“, коментира специално пред „Агрозона“ изпълнителният директор на Асоциацията на месопреработвателите в България (АМБ) д-р Светла Чамова. Предвид болестта Африканска чума по свинете (АЧС), която наложи да бъдат избити извън кланици десетки хиляди животни от АМБ прогнозираха, че делът на вносните мръвки в саламите ще се увеличи.

„Това все още не се усеща, тъй като имаше доста принудително клане на животни и хората имат месо в къщите си и не посягат към това, което е в магазина, но ще дойде моментът, в който ще се усети“, допълни д-р Чамова.

„Заради кризата с АЧС има скокове на няколко пъти на продуктите и това е продиктувано от международния пазар. Китай е един от големите производители, който пострада сериозно, и оттам, за да изпълнят и договори, и за да изхранят населението, те започнаха да внасят по-голямо количество от Европа, което рикошира във вдигане на цените и за останалите страни“, обясни изпълнителният директор на АМБ.

СВЪРЗАНИ НОВИНИ
Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама