Очаква се сериозен ръст в цената на свинското месо

Васил Русев
Васил Русев
3 Минути

След като през първите три месеца на 2019 г. цените на едро на свинско месо бяха относително ниски в сравнение с последните 3 години – на ниво от 3,10-3,20 лв./кг кланично тегло, през следващите два месеца се прогнозира те да нарастват до около 3,50 лв./кг. Причината е очакваният огромен недостиг на свинско месо в Китай и насочване на европейското производство усилено към износ, водещо до ръст в цените. Очакваното ценово равнище е с близо 22% над нивото, отчетено през месец май на изминалата година, според Центъра за икономически изследвания в селското стопанство – САРА..

• Българските цени на свинското месо се влияят от европейските, които отбелязаха увеличение с 10% на годишна база, надвишавайки също и средното равнище за петте години от 2014 г. до 2018 г. Причината за възходящата динамика е растящият експорт от ЕС. Основната дестинация е Китай – 38.8% (+13% спрямо същия период на 2018 г.), следвана от Япония – 11% от количеството на износа (+8% на годишна база).

• Въпреки, че европейските цени на едро на говеждо и телешко месо отбелязват понижение, задържайки се стабилно под нивото на 2018 г., българските цени ще останат на нивата от предходната година като причина е, че те вървят с около 23% по-ниско от средноевропейските. Според официалните данни през м.януари в кланиците са произведени 480,5 тона говеждо и телешко месо (753 т през същия месец на 2018 г).

• Прогнозира се през идните два месеца цените на едро на пилешкото месо да се задържат около 2,95-3,00 лв./кг кланично тегло, което е с 2,2% под равнището за същите месеци на миналата година. През първия месец на 2019 г. в кланиците са произведени 7687,6 тона месо от бройлери, което е с 15,7% над произведеното количество през януари 2018 г. Много е вероятно цената на пилешкото да продължи да се покачва, заради очакваният ръст при свинското месо, което ще поддържа цените на другите меса.

• Цените на агнешко месо от „тежки агнета“ в ЕС се движат с около 11,6% под нивото за същия период на 2018 г., докато при ценовото равнище на месото от „леки агнета“ се наблюдава увеличение с над 10%. Българските цени се задържат над европейските за месо от „леки агнета“, което не предполага прогнозиране на съществен ценови ръст.

• Според прогнозните данни на ЕК през 2019 г. се очаква слабо намаление при консумацията на говеждо и телешко месо – от 11 кг до 10,8 кг на глава от населението, както и на агнешко месо – 2,3 кг до 2,2 кг на глава от населението, поради недостатъчното задоволяване от местно производство. В дългосрочен план влияние върху консумацията ще оказват повишеното търсене на преработено месо и тенденцията за хранене извън дома.

СВЪРЗАНИ НОВИНИ
Avatar photo
Автор: Васил Русев
Васил е журналист в уебсайт и списание „Агрозона“ от август 2018 година. Роден е през 1983 година в Пловдив. Възпитаник е на Националната професионална гимназия по горско стопанство "Христо Ботев" в град Велинград и на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Работи като журналист от повече от 10 г., а опитът му е съсредоточен в длъжностите - репортер, редактор и водещ. Личните му интереси са свързани с историята, политиката, природните процеси и спорта.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама