Вносът и цената на свинско месо в Китай ще се повишат рязко

Васил Русев
Васил Русев
1 Минути

Поради намалените местни доставки на свинско месо, след избухването на африканския свински грип, вносът на продукта в Китай се очаква да се повиши рязко до исторически нива през следващите две години, сочи доклад публикуван в събота.

Вносът на свинско в Китай се предвижда да достигна 1,7 милиона тона тази година, с 40% ръст спрямо миналата, се казва в доклада на Министерството на земеделието. През 2020 г. се очаква да нарасне до 2.1 милиона тона, след което вероятно ще започне да спада, съобщава bulgarian.cri.cn.

На фона на ограниченото предлагане, цените на свинското в Китай се очаква да се увеличат с 40% тази година.

Производството на свинско месо в Китай започна да спада през втората половина на 2018, след епидемията от африкански свински грип избухнала през август. Общата продукция тази година най-вероятно ще отчете спад от 6,7% до 50,4 милиона тона.

От миналия август в страната бяха регистрирани 120 случая на свински грип, което доведе до унищожаването на 1 милион прасета.

Китай е най-големият консуматор на свинско месо в света.

Avatar photo
Автор: Васил Русев
Васил е журналист в уебсайт и списание „Агрозона“ от август 2018 година. Роден е през 1983 година в Пловдив. Възпитаник е на Националната професионална гимназия по горско стопанство "Христо Ботев" в град Велинград и на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Работи като журналист от повече от 10 г., а опитът му е съсредоточен в длъжностите - репортер, редактор и водещ. Личните му интереси са свързани с историята, политиката, природните процеси и спорта.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА