Вертикалното фермерство e бъдеще в сегашно време

Васил Русев
Васил Русев
5 Минути

Бъдещето е градско. Поне това показват тенденциите от последните десетилетия в световен мащаб. Тъй като бързо нарастващото население на планетата се заселва предимно в големите градове, един въпрос възниква все по-отчетливо: как ще се изхранват всички тези хора? Част от решението на тази задача се намира в иновативното вертикално производство на растителна храна в градски условия. То започва да се разпространява все повече, а идейни проекти вече има и в България.

Реализация
Запознайте се с Джон Алесос и Йенс Руидж от компанията GROWx, които откриват първата търговска вертикална ферма в Холандия. В нея те отглеждат десетки сортове микро и листни зеленчуци. Всеки ден пресни продукти напускат вертикалната ферма и се доставят на прочути заведения за хранене в Амстердам. Техният работен ден започва в 8:00 сутринта. До следобед екипът се грижи за посевите, събира и опакова зеленчуците. Следобед те доставят продуктите на клиентите и събират обратна информация за качеството. “Свежестта е много важна. Ние се уверяваме, че събраните зеленчуци се доставят на клиента в рамките на няколко часа “, казва Джон. “Повечето клиенти поръчват два пъти седмично. Според тях, продуктите ни имат по-дълъг срок на годност, отколкото зеленчуците, отглеждани на открито или в оранжерии.”

Обичани от главните готвачи
Микро-зеленчуците всъщност са просто култури, събрани на по-ранен етап. Поради това те са много ароматни. “Главните готвачи ги обичат и ги използват като функционални гарнитури”, казва Йенс. “В миналото хората в ресторантите са използвали клонче от магданоз или мента, за да добавят цвят към храната. Днес главните готвачи на практика са художници и се стараят да създадат произведения на изкуството в чиниите. За тази цел те обръщат внимание на цвета, вкуса и структурата на ястието.”

Собствениците на фермата нямат предишен опит в аграрната сфера. По време на пътуванията си те виждат последиците от изменението на климата със собствените си очи. След като завършват бизнес администрация, започват работа за светодиодна компания и се занимават с различни стартиращи фирми. Така и стигат до столицата на Холандия. Защо Амстердам?. “Понякога хората мислят, че идеята ни е дошла в Америка, но това не е вярно. Холандия е горещото място, когато става въпрос за градинарството. Университетът по Аграрна икономика е известен в цял свят, също както и холандските компании за семена и доставчици на градинарски стоки. Всичко това се случва в радиус от 150 километра. Хора от цял свят идват тук, за да научат за градинарството. Освен това, Холандия има отличен иновационен климат.”

Планове за бъдещето
Вертикалната ферма в Амстердам сега се състои от 250 м2. Джон казва, че има планове тя да нарасне от 5 до 10 пъти. Така продукцията би успяла да задоволи нуждите на един по-голям район. Въпреки това, вариантът за износ не се разисква. “Нашата цел е да предоставим на града местно отглеждана храна. Ако продължим да се разширяваме, просто ще отворим нова ферма на друго място.”

Технологията
Тези ферми са с почти затворен цикъл на работа. Хидропонната вертикална система за отглеждане на зеленчуци разчита на набор от хиляди енергийно ефективни LED крушки, които осветяват редиците зеленчуци с лилава светлина. Богата на хранителни вещества вода подхранва растенията. Тя се изпомпва от големи бидони и се насочва към всяко растение през малки тръбички.

Предимства и недостатъци
– Фермите от този вид потребяват около 90% по-малко вода и използват 50% по-малко енергия, сравнено с традиционните стопанства.
– Благодарение на контролираната среда, зеленчуците във фермите узряват 3-4 пъти по-бързо от обичайното. Производството е целогодишно.
– Ключова особеност е, че при отглеждането на културите не се прилага агрохимия. Помещенията са снабдени с филтри и ултравиолетово осветление. Това осигурява екологичността на продукцията.
– Главните недостатъци са свързани с все още проявяваното недоверие на голяма част от потребителите към продуктите от вертикални ферми, както и недостатъчната ангажираност на институциите към подобни проекти.

Факти
Според Световната организация по прехрана и земеделие (FAO), населението в света ще нарасне с една трета до 2050 г., или още около 2 милиарда души ще населяват планетата, надминавайки общо 9 милиарда. Повечето от тези хора ще живеят в развиващите се страни, а голям дял от населението се пада на градовете и урбанизираните територии. Ако тенденциите за увеличаване на потреблението продължат със същите темпове, по прогнози на FAO земеделието и селскостопанското производство в световен мащаб ще трябва да бъдат увеличени с около 60% до 2050 г., за да отговорят на очакваното потребление на храни и фуражи.

СВЪРЗАНИ НОВИНИ
Avatar photo
Автор: Васил Русев
Васил е журналист в уебсайт и списание „Агрозона“ от август 2018 година. Роден е през 1983 година в Пловдив. Възпитаник е на Националната професионална гимназия по горско стопанство "Христо Ботев" в град Велинград и на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Работи като журналист от повече от 10 г., а опитът му е съсредоточен в длъжностите - репортер, редактор и водещ. Личните му интереси са свързани с историята, политиката, природните процеси и спорта.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама