Холандия започва изпитания на ваксини срещу птичи грип

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
3 Минути

Проучването ще продължи около три месеца

Ваксини срещу птичи грип, произведени от три различни фармацевтични компании срещу, се тестват върху кокошки носачки в Холандия. „Необходима е повече информация за потенциалните ваксини срещу птичи грип, преди те да могат да бъдат приложени на практика“, каза изследователят на птичия грип Нанси Биренс. Изследването е поръчано от холандското министерство на земеделието, природата и качеството на храните, предаде poultrynews.

„В това изпитване ние тестваме ефекта на ваксините върху клиничните признаци на заболяването. Освен това ефективността на ваксините срещу разпространението на вируса е важен параметър на изследването“, каза Биренс. „Проучването ще продължи около три месеца, след което данните ще бъдат анализирани. Не очакваме окончателните резултати преди втората половина на декември”, допълва Биренс.

Необходимостта от работеща ваксина става все по-голяма

Необходимостта от ваксина в битката срещу птичия грип става все по-силна, каза Биренс. „Минали години не е имало случаи на птичи грип през лятото. Тази година за първи път вирусът не напусна Холандия с мигриращите птици през пролетта. Вирусът успя да зарази птиците, които остават тук през лятото. Това означава, че вирусът все още се разпространява чрез птичи изпражнения от заразени птици и следователно птицефермите все още са  заразени, коментира още Биренс.

Ваксинирането на птичи стада има много плюсове и минуси. „Ваксините срещу птичи грип трябва да предпазват от болести, но също така трябва да предотвратяват разпространението на вируса. Ако ваксинирано стадо се зарази с птичи грип, но птиците не показват признаци на заболяване, фермерът няма да забележи вирусната инфекция. Ако в този случай ваксината не е достатъчно ефективна за намаляване на предаването на вируса, това потенциално може да причини „тихо“ разпространение на вируса между фермите“, каза Биренс. Този аспект е една от причините, поради които Европейският съюз има правила за ваксинирани домашни птици.

„Очакваме, че новите видове ваксини, които тестваме в това изпитване, осигуряват по-добра защита срещу разпространението на вируса от предишните ваксини. Освен това е възможно да се прави разлика между ваксинирани и заразени животни със специфични диагностични тестове. Няколко европейски страни започнаха проучвания за ваксиниране срещу птичи грип. „Резултатите от тези проучвания са много важни за подготовката на бъдещата европейска селскостопанска политика, която евентуално позволява ваксиниране на домашни птици“, заключи той.

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА