Еколози от Швеция поискаха спиране на “Северен поток-2”

Георги Узунов
Георги Узунов
2 Минути

Международната обществена организация “Клайънт ърт” (ClientEarth) свързана със защитата на околната среда, се обърна към административния съд в Швеция, за да блокира строителството на газопровода “Северен поток-2” в шведски териториални води, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

“Клайънт ърт” внесе във Висшия административен съд на Швеция иск за спиране на строителството на газопровода “Северен поток-2” с дължина 510 километра в шведски териториални води. Според юристи-еколози документите за строителството са непълни и неточни, тъй като не отчитат как ще повлияе газопроводът на дивата природа на Балтийско море, се посочва в прессъобщение.

Според организацията изграждането на газопровода ще доведе до взривове на боеприпаси, останали от Втората световна война на дъното на Балтийско море, а тези взривове ще навредят сериозно на защитени морски бозайници.

Шведските власти одобриха газопровода на 7 юни тази година. През май стана известно, че “Клайънт ърт” са подали иск в административния съд на финландския град Ваас против разрешението на властите за строителството на “Северен поток-2” в изключителната икономическа зона на Финландия.

“Северен поток-2” се предвижда да бъде въведен в експлоатация в края на 2019 г. Тръбопроводът трябва да мине по дъното на Балтийско море от руското крайбрежие до германското. Пропускателната способност на двете тръби е 27,5 милиарда куб. м газ на година. Новият газопровод ще удвои мощността на съществуващия “Северен поток” и в основни линии ще повтори маршрута му.

Той ще заобиколи транзитните държави Украйна, Беларус и Полша и другите източноевропейски и балтийски страни и ще премине през изключителните икономически зони и териториални води на пет държави – Русия, Финландия, Швеция, Дания и Германия. Разрешението от Дания все още се очаква.

Георги Узунов е в сферата на журналистиката от 7 години. Работил е за национални медии като Радио "Фокус", Дарик Радио и Националното радио. Завършил е бакалавър "Журналистика" в Софийския университет, а магистратурата му е в специалност "Журналистика, Продуцентство и Финанси".

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА