Нова почва ускорява с 50% развитието на зърнените култури

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
2 Минути

Продуктът, предназначен за хидропоника, е в процес на изследване в Швеция

Изследователската група на лабораторията за органична електроника на университета Линчопинг (Швеция) разработи субстрата eSoil за хидропонно отглеждане. По време на изследванията разсадът от ечемик е нараснал с 50% повече за 15 дни благодарение на електрическа стимулация на корените, посочва Psyc.org.

Минералната вата обикновено се използва като субстрат за хидропонно отглеждане. Той не само не се разгражда, но се произвежда чрез много енергоемък процес. Субстратът за електронно култивиране на eSoil е направен от целулоза, най-често срещаният биополимер, смесен с проводим полимер, наречен PEDOT. Тази комбинация е използвана за първи път за отглеждане на растения.

Изследователите са използвали високо напрежение, за да стимулират корените. Предимството на тази “маса” е, че има много ниска консумация на енергия и не съдържа опасности от високо напрежение.

„Можем да накараме разсада да расте по-бързо, като използваме по-малко ресурси. Все още не знаем как всъщност работи, кои биологични механизми са включени. Открихме, че разсадът абсорбира азот по-ефективно, но все още не е ясно как точно електрическата стимулация влияе на този процес“, казва Елени Ставриниду, ръководител на изследването.

Тя вярва, че новите изследвания ще проправят пътя за нови научни насоки за по-нататъшното развитие на хидропонното отглеждане.

„Не можем да твърдим, че хидропониката ще реши проблема с продоволствената сигурност. Но определено ще може да помогне, особено в райони с малко обработваема земя и сурови екологични условия“, допълва ученият.

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА