Биологично произведеният памук е все по-търсен на световните пазари

Агрозона
Агрозона
2 Минути

Качеството на живот на милиарди хора не би било същото, ако памукът не се използваше в производството на дрехи джинси, тениски или бельо. Този бранш обаче има сериозно влияние върху околната среда. На фона на количествата биологичен памук, които се отглеждат в световен мащаб културата е важен отрасъл с минимален пазарен дял.

Биологично произведеният памук става все по-търсена суровина на световните пазари. Понастоящем суровината заема само 1% пазарен дял. Около 25% от отглеждането на биологичен памук в световен мащаб се осъществява в Германия и в това производство отиват 10% от ползваните в страната пестициди.

През 2017 г. потреблението на биологичен памук в световен мащаб се повиши с почти 10% до близо 118 000 тона, показват данните на организацията Textile Exchange. Почти 215 000 ха земеделски земи са в преход към биологично отглеждане и се очаква ръст с 50% в отглеждането през следващите 50 години. Най-значимите доставчици на суровината са Индия и Китай.

Все повече световни търговци на модна конфекция се опитват сами да осигурят производството на културата. Немски, английски и шведски гиганти-производители на конфекция вече обявиха плановете си да подкрепят сектора и да инвестират в повишаване на квалификациите на фермерите в Индия и Пакистан.

Avatar photo
Автор: Агрозона
Agrozona.bg e информационен сайт, който представя последните новини и анализи в сектор „Земеделие”, Хранително-вкусовата промишленост и предприемачество в селските райони. Тук ще откриете полезна информация, свързана с възможностите за национално и европейско финансиране на българските фермери, промени в българското и европейското законодателство и тенденциите в селското стопанство в България, Европейския съюз и по света.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements