Пазарът на агнешко в страната остава спокоен

Лилия Александрова
Лилия Александрова
6 Минути

Пазарът на агнешко месо в страната продължава да е спокоен през периода 16 – 23 май 2018 г., като само в две области – София и Шумен се наблюдават седмични ценови изменения при предлагането на дребно в по-малките магазини, предимно в посока надолу. Това показва анализ на Министерство на земеделието, храните и горите.

Цяло агне

Средната цена на едро на цяло агне се запазва на нивото от предходния седмичен период – 13,49 лв./кг кланично тегло. Стойностите по области остават в интервала от 11,99 лв./кг (Благоевград) до 15,25 лв./кг (Варна), без седмични отклонения.

За поредна седмица в големите търговски вериги (ГТВ) цяло агне се предлага единствено в област Пловдив, като цената се задържа на ниво от 12,50 лв./кг.

11

В другите търговски обекти (ДТО) цялото агне се търгува на цени от 11,40 лв./кг в Бургас до 14,00 лв./кг в Габрово. Единствено в София се наблюдава ценово изменение на седмична база – понижение с 5,2%, което води до намаление на средната цена за страната с 0,4%, до 13,07 лв./кг.

През изтеклия седмичен период цената на дребно на цяло агне в големите търговски вериги е средно с 0,57 лв./кг или с 4,6% по-ниска от тази в по-малките магазини.

Средно за страната, цената на едро на цяло агне е с 0,99 лв./кг по-висока от тази на дребно в ГТВ и с 0,42 лв./кг – от тази в ДТО.

Агнешки бут

Търговията на едро с агнешки бут се задържа в ценовия диапазон от 13,25 лв./кг (Смолян) до 17,99 лв./кг (Русе). При липсата на изменения на цените по области, средната стойност за страната на едро остава 14,39 лв./кг.

В големите търговски вериги цените на агнешкия бут са най-ниски в Пловдив – 12,99 лв./кг, а най-високи в Кюстендил – 15,00 лв./кг, като не са регистрирани седмични колебания на стойностите по области. Средната цена на агнешки бут в ГТВ за страната се понижава с 3,3% на седмична база, до 14,49 лв./кг, тъй като тази седмица липсва предлагане на продукта в Хасково, където през предходната седмица бе регистрирана най-високата стойност за страната.

По области, цените на дребно на агнешки бут в по-малките магазини остават в границите от 11,70 лв./кг (Бургас) до 15,68 лв./кг (Русе). Изменение на цените спрямо предходната седмица се наблюдава само в областите София и Шумен, като продуктът поевтинява с по 1,7%. В резултат, средната цена на агнешки бут в ДТО за страната се понижава с незначителните 0,1% на седмична база, до 14,23 лв./кг.

111

През наблюдавания период цените на дребно на агнешкия бут в големите търговски вериги са средно с 0,26 лв./кг или с близо 2% по-високи от тези в по-малките магазини.

Средно за страната, цената на едро на агнешкия бут е с 0,10 лв./кг по-ниска от тази на дребно в ГТВ и с 0,16 лв./кг по-висока от тази в ДТО.

Агнешка плешка

Средната цена на едро на агнешката плешка за страната е 13,98 лв./кг – без промяна спрямо предходния седмичен период. Стойностите по области продължават да варират от 13,00 лв./кг (Смолян) до 15,59 лв./кг (Русе).

В ГТВ цените на агнешката плешка се запазват в интервала от 12,99 лв./кг в Пловдив до 16,99 лв./кг в Русе, без седмично колебания. Средно за страната, цената на агнешката плешка в големите супермаркети се понижава с 2,4% на седмична база, до 13,82 лв./кг, поради липсата на предлагане на продукта в ГТВ в Хасково, където през предходната седмица бе отчетена най-високата стойност за страната.

В другите търговски обекти цените на агнешка плешка остават най-ниски в Бургас (11,20 лв./кг), а най-високи – в Русе (15,03 лв./кг). В по-малките магазини в Шумен се наблюдава седмично поскъпване на продукта с 2,1%, а в София – поевтиняване с 1,8%. Средно за страната, цената на дребно на агнешка плешка в ДТО е 13,75 лв./кг, с 0,2 над нивото от предходния седмичен период.

През изтеклата седмица цените на дребно на агнешка плешка в ГТВ са средно с 0,07 лв./кг или с 0,5% по-високи от тези в ДТО.

Средно за страната, цената на едро на агнешка плешка е с 0,16 лв./кг по-висока от тази на дребно в ГТВ и с 0,26 лв./кг по-ниска от тази в ДТО.

111

СВЪРЗАНИ НОВИНИ
Лилия Александрова е журналист в „Агрозона“ от 2013 г. Има магистърска степен по Международни отношения и бакалавърска степен по Бизнес администрация. Интересите ѝ са в областта на политическата интеграция и Европейския съюз, агропредприемачеството, образованието, труда и социалната политика.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама