Производителите на храни рискуват да се провалят в това да отговорят на новите правила на ЕС, които имат за цел да ограничат нивата на канцерогенния акриламид, това сочи серия от тестове, съобщава euractiv.com.
Акриламидът трябва да е не повече от 750 микрограма на килограм според нова регулация, приета през миналия септември. Въпреки това в 7 от 18 проби веществото е било над допустимите граници. Пробите са дадени за изследване в Италия от списание, чиято тема са потребителите.
Регулациите са подкрепени от хранителната индустрия и от потребителски групи.
Новите европейски правила изискват фирмите да предприемат мерки за смекчаване, за да понижат присъствието на веществото в храните. Към момента не са предвидени санкции за тези, които нарушат ограничението от 750 микрограма.
По думите на генералния секретар на неправителствена организация за безопасност на храните Флориана Чимарущи, ако през януари има компании, чиито продукти все още съдържат над 1600 микрограма за килограм, е ясно, че системата няма да проработи. По думите й производителите са много внимателни, когато има правно заложени граници и риск от глоби.
Ограничението на акриламида трябва да е приоритет за Европейската комисия, особено що се отнася до храните, насочени към деца.
Комисията подава сигнали, че планира да инициира решения за установяване на максимални нива на акриламида в конкретни храни, след като новата регулация влезе в сила на 11-и април.
Акриламидът е потвърден като канцероген от Европейската агенция за безопасност на храните през 2015 г. Той присъства в снаксове, пържени картофи, бисквити, хляб или кафе. Акриламидът се получава, когато храни, естествено богати на нишесте като картофи например се пекат или пържат при температура над 120 градуса по Целзий. За пръв път веществото е свързано с онкологичните заболявания от изследователи през 2002 г.