100 млн. евро заем от ЕИБ за наша агро фирма

Георги Узунов
Георги Узунов
2 Минути

Заем в размер на 100 млн. евро по плана „Юнкер“ ще получи предприятието за селскостопански и лекарствени продукти „Биовет“, съобщават от българския офис на Европейската комисия. Заемът е от Европейската инвестиционна банка и има за цел да повиши производството, научноизследователската и развойна дейност в областта на здравеопазването на животните. Заемът се гарантира от Европейския фонд за стратегически инвестиции. В резултат на инвестицията се чаква да бъдат създадени 210 работни места в селските райони у нас.

 От Европейската комисия посочват, че председателят на Комисията Жан-Клод Юнкер и премиерът Бойко Борисов са присъствали на подписването на споразумението от заместник-председателя Юрки Катайнен, българския министър на земеделието Румен Порожанов, вицепрезидента на Европейската инвестиционна банка Андрю Макдауъл и Кирил Домусчиев, главен изпълнителен директор на „Хювефарма“, чието дъщерно дружество е „Биовет“.

Комисарят по земеделието Фил Хоган коментира, че селскостопанският сектор в Европа осигурява 44 млн. работни места и е сектор в растеж и с огромен потенциал, а инвестициите са от основно значение за пълното разгръщане на този потенциал.

От своя страна българският министър на земеделието Румен Порожанов изрази радостта си, че Българското председателство на Съвета на ЕС започва с такава важна новина за земеделския сектор. “Финансирането на проекта олицетворява доверието, което има Европейската инвестиционна банка към българското правителство и българския бизнес.”, каза още министър Порожанов.

ЕТИКЕТИ:
Георги Узунов е в сферата на журналистиката от 7 години. Работил е за национални медии като Радио "Фокус", Дарик Радио и Националното радио. Завършил е бакалавър "Журналистика" в Софийския университет, а магистратурата му е в специалност "Журналистика, Продуцентство и Финанси".

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА