Латвия смъкна на 5% ДДС върху плодове и зеленчуци

Георги Узунов
Георги Узунов
2 Минути

От 1 януари в Латвия се намалява ДДС за пресните плодове и зеленчуци от 21% на 5%. Намаления налог ще бъде в сила до 31 декември 2020 година.

С понижената ставка ще се облагат 64 вида плодове и зеленчуци, независимо от страната на произход. Сред тях са ябълки, круши, вишни и череши, сливи, ягоди, малини, облепиха, боровинки, както и други популярни в страната плодове. Освен това по-нисък данък ще се плаща за картофи, чесън, лук, зеле, моркови, ряпа и още няколко зеленчуци.

5% ставка на данъка няма да се прилага за плодове и зеленчуци, които не растат в Латвия, като банани, мандарини и към тези, които се отглеждат в малки обеми като дини, пъпеши, грозде, гъби и пипер.

Според латвийското Министерство на земеделието, намаляването на ДДС ще способства за развитието на зеленчукопроизводството и овощарството, както и до изсветляване на оборотите с продуктите от двата подотрасъла. Освен това плодовете и зеленчуците ще станат по-достъпни до купувачите и ще спомогнат за формиране на навици за здравословно хранене. Очаква се обемът на легалната търговия да се увеличи с 20%. С тази мярка доходите на правителството ще се свият символично – с между 3,9 и 5,7 млн евро.

Досега Латвия беше една от петте страни в Евросъюза, в която няма понижена ставка на ДДС за храни. Другите четири държави са Литва, Естония, Дания и както добре знаем – България. Но в Латвия и в момента има изключение, защото е поставен 12% ДДС върху детските храни.

Георги Узунов е в сферата на журналистиката от 7 години. Работил е за национални медии като Радио "Фокус", Дарик Радио и Националното радио. Завършил е бакалавър "Журналистика" в Софийския университет, а магистратурата му е в специалност "Журналистика, Продуцентство и Финанси".

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА