През миналата година в земеделските стопанства у нас са произведени 198 982 тона плодове, което е с 6,6% по-малко спрямо предходната година. Това става ясно от Годишния доклад за развитие на земеделието, който правителството прие на последното си заседание.
Най-голям относителен дял от общото производство на плодове през 2016 г. заемат сливите и джанките – 24,4%, следвани от ябълки – 22,5%, череши – 19,3% и праскови и нектарини – 15,3%.
Общо засадените площи с овощни и ягодоплодни култури през 2016 г. са 58 504 ха, като 37 191 ха или 63,6% от тях са реколтирани. По-значително увеличение на реколтираните площи спрямо предходната година се наблюдава при бадемите – със 72%, орехите – с 24,2% и малините – с 20,4%, а по-умерено – при лешниците, черешите, кайсиите и зарзалите и прасковите и нектарините – с между 2,8% и 9,7%.
През 2016 г. площите с млади, невстъпили в плододаване овощни насаждения в стопанствата са в размер на 14 672 ха. Най-голям относителен дял от невстъпилите в плододаване площи през годината заемат орехите – 51,6%, следвани от други черупкови (бадеми и лешници) – 19,2%, сливи и джанки – 11,3% и череши – 7,6%. От новосъздадените насаждения през стопанската 2015/2016 година, 65% са черупкови видове, 30% – костилкови видове и 3% – семкови.
В сравнение с предходната 2015 г., средният добив от джанки и сливи нараства с 36,9%, а този от малини, кайсии и зарзали, вишни, орехи и бадеми – с между 1,9% и 15,3%. Същевременно, при средните добиви от ябълки, круши, праскови и нектарини, череши и лешници се отчита намаление от 11,2% до 43,7%, най-значително при лешниците.
Общо 98% от произведените плодове – реколта `2016 са реализирани. За търговската мрежа са насочени 48,4% от плодовете, за преработвателната промишленост – 34,6%, а 2,7% са за собствена консумация.