26,9 хил. тона пшеница и 33 хил. тона рапица са внесени в страната през юли и август тази година, сочат предварителни данни на националната статистика. Това е около седем пъти и с 48% повече на годишна база, става ясно от оперативен анализ на земеделското министерство. За същия период вносът на ечемик възлиза на 58 тона, а за сравнение за същия период на предходната пазарна година е бил 6 124 тона.
През изтеклата 2016/17 пазарна година вносът на царевица възлиза на 357,2 хил. тона или нараства близо осем пъти спрямо предходната година, сочат данни на НСИ. При вноса на слънчоглед също се наблюдава съществено увеличение на годишна база – с 98,5%, до 214,7 хил. тона
По предварителни данни на НСИ, през периода януари – август 2017 г. вносът на пресни зеленчуци нараства с 1,5% спрямо същия период на 2016 г., до 167,3 хил. тона. По-малко с 3,2% е вносът на пресни плодове намалява като възлиза на 194 хил. тона. По-голямото количество вносни пресни зеленчуци се дължи основно на годишния ръст на доставките на домати – с 5,8 хил. тона (11,5%) и картофи – с 4,1 хил. тона (17,4%). Увеличава се и вносът на моркови и репи (с 3,1%), марули (с 12,4%), патладжани (с 16,3%), тикви (с 20,7%), чесън (със 78,2%). 6 пъти пък е нараснал импортът на трюфели и гъби. С 2,7% се понижава вносът на краставици, по-малко са доставките и на лук, пиперки, зеле.
От пресните плодове в страната са влезли основно видове, които не се произвеждат у нас, като цитрусови плодове и банани. Общият внос на пресни плодове намалява заради от свиване на импорта на цитрусови плодове с около 7 хил. тона, до 49 хил. тона. Сред останалите продукти, по-значително намаление на вноса се регистрира при дините (с 8,8%), ябълките (с 9,5%), пъпешите (с 11,7%), ягодите (с 14,3%) и вишните (с 42,7%). На другия полюс е тенденцията при вноса на грозде, праскови, круши, череши, кайсии и черупкови плодове, който се увеличава от 10,2% и 85,9% спрямо осемте месеца на 2016 г. Най-голям ръст в доставките има при черупчестите.
През периода януари – август 2017 г. от страната са изнесени 18,3 хил. тона пресни зеленчуци и 20,9 хил. тона пресни плодове, съответно с 26,9% и с 22% по-малко спрямо същия период на 2016 г.