Феновете на пикантните храни правят услуга на сърцата си, като добавят повече топлина към храната си, разкрива ново проучване от Китай. Лютите чушки и другите пикантни подправки
може да спомогнат не само за коригиране на теглото надолу, но и за намаляване употребата на сол, което влияе благоприятно върху сърцето и кръвоносните съдове, съобщават учените в статия, публикувана наскоро в списание Hypertension.
„Наскоро нашите колеги откриха, че неголеми количества капсаицин, лютото вещество в пипера, усилва вкусът на солта”, разказва Джиминг Джу от Трети военно-медицински университет в Китай в Чунцин.
Някога лютата храна се е считала за безполезна и даже вредна за жлъчката и другите органи, свързани със стомаха, но в последните години учените откриха, че чилито и много други люти подправки имат доста плюсове. Биолозите установиха със сигурност, че лютата храна принуждава мазните тъкани да изгарят калориите, а не да се запасяват с тях, ускорява метаболизма и намалява общото ниво на възпаленията в организма.
Джу и нейните колеги разказват за още едно положително качество на лютата храна, наблюдавайки 600 доброволци, които са се съгласили да се хранят известно време с много остра храна. Това наблюдение довело до интересен резултат. Изяснило се е, че употребата на люта храна понижава кръвното налягане. Това е свързано с факта, че доброволците са започнали да ядат значително по-малко сол.
Защо лютият пипер усилва вкусът на солта? Според учените центровете за соленото и лютото в мозъка се намират един до друг и частично съвпадат. Затова включването на центъра за лютия вкус усилва работата на клетките, отговарящи за разпознаването на солеността, и храната ни се струва по-солена, отколкото е в действителност.