Глобалното затопляне ни отнема кафето

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
3 Минути

Милиони души започват деня си с чаша кафе, а средно дневно се консумират около  1,6 милиарда кафета. Продажбите на тази напитка са второ място в света, като я изпреварва само петролът. Износът му достига 15 милиарда долара годишно.

Изглежда обаче, че кафеенето пиршество е към своя край. Благодарение на бързото покачване на температурата и несъгласуваните валежи в основните страни кафеените култури спаднаха рязко, установяват учени от цял свят. Основните проблеми обаче предстоят. Площта на потенциалната земя за насаждения с културата ще намалее с 73-88 % до 2050 г., според статия, публикувана в списание PNAS. Очаква се почти всички  “кафени” територии в Латинска Америка да станат прекалено топли за разрастването на кафеварници и да загубят  почти всичките си основни опрашители, а именно пчелите.

Най-силният удар ще понесе царя на кафето – арабика. Този сорт представлява около 75% от световното потребление, а неговите насаждения заемат огромни площи. Дървото обаче е много капризно. Изисква стабилна температура в много тесен диапазон – от 18 до 21 градуса по Целзий. Лека промяна в градусите и добивите спадат рязко, зърното става съвсем различно и напитката се получава със  странен вкус. Ако топлина от над 30 градуса трае дълго време, от дървото не се получава почти никакъв плод.

Не само човекът обича кафето, а и бурилния бръмбар, пише kazakh-zerno. Той унищожава кафените дървета с половин милиард годишно. Преди 100 години бръмбарът не е излизал извън границите на Екваториална Гвинея, но благодарение на глобалното затопляне вече започва бързо да се разпространява и да доминира в повечето страни, където се гледа кафе.

Какво трябва да се  направи? Човекът все още не може да промени климата и следователно е необходимо да се адаптира към него. С помощта на разплод вече се произвеждат сортове арабика, които са устойчиви на капризите на природата. Проблемът обаче е, че насажденията от този вид имат набор от почти еднакви  гени и размножаването се оказва невъзможно.

Ето защо учените търсят в дивата природа мутантни дървета, в които разнообразието от гени е десет пъти по-голямо от това на арабика в плантации, живеещи в пълен комфорт.

СВЪРЗАНИ НОВИНИ
ЕТИКЕТИ:
Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама