Учени: Кафето, кашуто и авокадото стават жертва на климатичните промени

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
3 Минути

Местата, където ще могат да се гледат тези култури, ще изместят своите граници

Кафето, ядките кашу и авокадото са най-важните култури за малките ферми в тропическите страни. Но когато климатът се затопли, те ще се изправят пред нови предизвикателства. Бъдещото производство ще бъде далеч от сегашните нива, особено за кафето, култура, особено податлива на високи температури, според foodingredientsfirst.com.

Кафето е най-уязвимо. Вероятно площта с тази култура ще бъде значително намалена в Бразилия, Виетнам, Индонезия и Колумбия. Това е заключението на изследване, проведено от експерти от Университета за приложни науки в Цюрих.

Изменението на климата ще намали наличието на земя за отглеждане на кафе Арабика, основната разновидност на любимата на всички напитка.

Изследователите комбинират прогнози за изменението на климата и почвените фактори, за да моделират и предскажат как различните региони на света ще бъдат подходящи за отглеждане на кафе, кашу и авокадо до 2050 г.

Цената на кафето на зърна се е удвоила през последната година поради транспортните разходи и екстремните метеорологични условия в Бразилия.

Резултатите показват необходимостта от адаптиране към изменението на климата в големите страни производителки на култури. Учените препоръчват на производителите да развият повече сортове, адаптирани към по-високи температури или суша.

Изследователите от Университета в Цюрих са използвали прогнози от 14 глобални климатични модела за три различни сценария за бъдещи емисии и са взели предвид изискванията за земя и почва за култури.

„И за кашуто, и за авокадото се очаква площта, подходяща за отглеждане, да се разшири в световен мащаб, докато в сегашните големи страни производителки площта под култивиране, напротив, ще намалее“, обясняват учените.

Някои големи страни производителки, включително Индия, Кот д’Ивоар и Бенин, се очаква да намалят броя на страните, най-подходящи за отглеждане на ядки кашу. Изследователите съобщават, че подходящи площи за отглеждане на авокадо също ще се свият, главно в Доминиканската република, Перу и Индонезия.

Учените са открили, че площите, подходящи и за трите култури, могат да се разширят на по-високи височини и ширини, особено за кашу и авокадо. Области, където ще се появят перспективи за производство на тропически ядки и плодове, са САЩ, Аржентина, Китай и Източна Африка.

Иновациите в отглеждането на кафе могат да смекчат климатичните промени и въздействията. Техническият изследователски център на Финландия успешно произведе кафе клетки в биореактор, използвайки клетъчно земеделие, технология, която ще помогне да изведе производството на кафе на друго ниво.

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА