Европейският съюз е изправен пред възможен недостиг на кафе след 2025 г.

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
2 Минути

Европейският съюз е изправен пред възможен недостиг на кафе от 2025 година нататък, предупреди Международната организация за кафе, обвинявайки за това неяснотата около новите европейски правила за обезлесяване, предаде белгийската новинарска агенция Белга, цитирана от БТА.

Тази пролет ЕС прие регламент, целящ да предотврати по-нататъшното влошаване на състоянието на горите, в които се произвеждат стоки за европейския пазар. Дружествата, които внасят определени продукти, като например кафе, ще трябва да спазват правилата за надлежна проверка или ще бъдат глобени. Тези правила включват сложни системи за проследяване на плантациите за кафе.

Според директора на Международната организация за кафе Ванусия Ногейра има много несигурност по отношение на новите разпоредби. Те влязоха в сила през юни тази година и компаниите трябва да се съобразят с тях до края на 2024 г.

“Следователно ЕС може да не получи достатъчно количества кафе от 2025 г., ако няма отговори за прилагането на новите разпоредби”, заяви Ногейра на международна конференция във Виетнам.

“Тези нови правила ще бъдат най-голямото ни предизвикателство през следващата година”, смята тя. Съществуват опасения, че по-малките земеделски производители ще се затруднят да изпълнят изискванията.

За някои производители на кафе в Африка и Централна Америка Европа е най-важният пазар, което ги прави особено уязвими. Европейските правила за обезлесяване се прилагат и за животновъдството, дървесината, палмовото масло, какаото и соята, както и за производните им продукти.

ЕТИКЕТИ: ,
Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА