Калифорнийските червеи вече не са приоритетни животни в подмярката за младите фермери

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
5 Минути

Калифорнийските червеи отпадат изцяло от приоритетните животни в подмярка 6.1 “Стартова помощ за млади земеделски стопани” от мярка 6 “Развитие на стопанства и предприятия” от Програмата за развитие на селските райони за периода 2014 – 2020 г. Това предвиждат промените в Наредба № 14 от 2015 г. за прилагане на подмярката, които са публикувани за обществено обсъждане. Изключени са също така пъдпъдъци, коне, зайци, охлюви и буби.

Необходимостта от по-добра информираност на бенефициентите доведе до добавяне в приложение към наредбата на списък с култури в сектор „Плодове и зеленчуци“ и списък с животни в сектор „Животновъдство“, като са основани на традиционни за България производства, съобразени също така и с подпомагането по Първи стълб на Общата селскостопанска политика, както и недопускане създаването на изкуствени условия, констатирани  при прилагането на първия прием по подмярката.

С цел да се намали административната тежест са премахнати част от изискуемите документи към проектното предложение и искането за плащане. Добавен е индикатор за направена от страна на ползвателя на помощта инвестиция.

С цел избягване на двойно финансиране е  добавено изрично изключение към датата на подаване на проектното предложение кандидатите да не са одобрени за подпомагане по подмярка 6.3 „Стартова помощ за развитие на малки стопанства” от ПРСР 2014 – 2020 г.

Въвежда се изискване да не се ограничава регистрацията на правни основания извън срока на чл. 41, ал. 6. Разпоредбите на Закона за

оран трактор пролет
Четете още: Финансират и проектите с 37 т. от първия прием по подмярка 4.1

подпомагане на земеделските производители се отнасят за земеделските стопани, които могат да кандидатстват за подпомагане по схемите за директни плащания. Заложен е срок от 1 октомври до 15 февруари за тази регистрация, предвид процедурата за предаване на регистрираните правни основания към ИСАК и допустимостта да се идентифицират само тези площи за директни плащания. Именно поради тази причина е конкретизирана разпоредбата в наредбата, а именно, че правното основание за ползване на цялата налична в земеделското стопанство земя се доказва с документи съгласно от Закона за подпомагане на земеделските производители през целия период, считано от датата на подаване на проектното предложение до изтичане на пет години от датата на сключване на договора за предоставяне на финансова помощ.

В бизнес плана задължително ще трябва да бъде включена поне една инвестиция в дълготрайни материални и/или нематериални активи, като единичната стойност на заложения актив е не по-малка  от 700 лева.

Предвидена е възможност за промяна на договора за промяна на вида  на трайните насаждения в друг вид трайни насаждения със същия размер СПО на единица площ.

Добавено е условие за минималната продължителност на курса свързан с базовото обучение по основните проблеми по опазване компонентите на околната среда, а именно 8 часа.

Новият прием по подмярка 6.1 ще бъде проведен в Информационната система за управление и наблюдение на средствата от Европейските структурни и инвестиционни фондове (ИСУН 2020), след публикуване на обява. Обявата ще съдържа началната и крайната дата за приемане на проектни предложения, както и бюджета на подмярката за съответния период на прием. Отчитането и мониторингът на проектните предложения също ще се извършва в ИСУН 2020, като наредбата е изцяло изменена с цел спазването на общоприложимите изисквания като проектното предложение е приведено в съответствие с образеца на формуляр за кандидатстване с проектно предложение, утвърден по реда на чл. 28, ал. 2 от ЗУСЕСИФ.

С промените ще се намали административната тежест, ще се повиши информираността на кандидатите по отношение на условията за допустимост и ще се отговори на предизвикателствата, възникнали в процеса на прилагането на Програмата за развитие на селските райони 2014-2020.

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА